Tech

Tesztelhető az Internet Explorer legújabb verziója

Jó Internet Explorer. Eddig ez egy oximoron volt, az IE9 az ellenkezőjét bizonyítaná.

Szerda óta bárki letöltheti az IE9 béta verzióját. A béta annyit tesz, hogy ez bevallottan nem a késztermék, a fejlesztők csupán be szeretnék mutatni a felhasználóknak az eddigi munkájukat, begyűjteni a véleményeket, kritikákat és – legalábbis jobb esetben – ezek alapján befejezni a böngészőt.

A korábbi verziókkal mind a webdesignerek, mind a webfogyasztók szenvedtek, mivel nem követték a webes standardokat, nagyon sok memóriát használtak és kezelésük, működésük sem volt a legegyszerűbb.

A 9-esből ezzel szemben minden felesleget kivágtak, a menük sűrűsítésével növelték a hasznos felületet és a kor elvárásainak megfelelően frissítették a webes standardokhoz való viszonyt. A Microsoft programozói azonban itt nem álltak meg, a HTML5 és egyéb újdonságok és ínyecségek kedvéért a grafikus kártyákban eddig szunnyadó potenciált is felszabadították.

További érdekesség, hogy a Microsoft egyéb internetes óriásokkal együttműködve (pl.: Google, Facebook) megoldotta, hogy azok akkor is kommunikálhassanak a felhasználókkal, ha épp nem fut a böngésző. A weblapokat a tálcára húzva létrejön a folytonos kapcsolat, így például a gmail zárt állapotban is figyelmeztet minket az új levelekre.

Összességében az IE9 bétája egy teljesen pozitív csalódás és ennek fényében várjuk a végleges terméket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik