Tech

Francia hiperszámítógép 2011-re

A világ egyik legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépének megépítését határozta el Franciaország.

A Bull informatikai csoport a 49 százalékban állami tulajdonban lévő Genci szervezettel karöltve fejleszti ki a gépet – jelentette be Valérie Pécresse felsőoktatási- és kutatási miniszter kedden.

A gép Európa leggyorsabbja, a világ harmadik legnagyobb teljesítményű eszköze lesz.

Várhatóan 2011-re lesz kész, teljesítménye pedig 2,2 petaflops lesz, azaz másodpercenként 2200 milliárd lebegőpontos művelet elvégzésére képes. Magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy nagyjából kétmilliószor gyorsabb lesz, mint bármelyikünk személyi számítógépe.

Mi az, hogy FLOPS?

A számítástechnikában használt FLOPS rövidítés jelentése FLoating point Operations Per Second (’lebegőpontos műveletek másodpercenként’). A FLOPS-szal a számítógépek teljesítményét fejezik ki, különösen azokon a tudományos területeken, ahol gyakori a lebegőpontos műveletek használata.

A szóvégi S miatt sokan úgy gondolják, hogy az az angol többes szám jele, ezért gyakran használatos FLOP néven is. A „flop” és többes számban, mint „flops” önállóan is használatos, mint a lebegőpontos műveletek száma. Ebben az értelemben a flop kifejezés a műveletek összegét és nem a sebességét jelenti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik