Tech

Szüretelési közvetítés a neten

Az októberig tartó olaszországi szüret újdonsága, hogy a szőlőszemtől a hordóig a borkészítés egyenesben követhető az interneten.

A szicíliai Planeta pince a Twitteren értesít arról, hol tart éppen az augusztusban megkezdett és hetven napig tartó szüretelésben. Aki a pársoros üzeneten túl képeket is akar látni, az a YouTube-on követheti a fürtök leszedését vagy a must erjedését.

Az Etna lábánál található ültetvényektől az északolasz bortermelőkig az ágazat cégei az idei szüretet egyenesben sugározzák. Az internetes szüretelés azonban nem egy tanninokról és polifenolokról vetített videó. Az élőben közvetített szüret igazi élményt kínál – a rajongók kommentjei szerint még a bor illata is érezhető. A célközönséget elsősorban a fogyasztók képviselik, de a nézők között vannak egyszerű érdeklődök is, akik információt kérhetnek és még tanácsokat is adhatnak.

Az internetes szüretelés technikáját a Berlucchi borászat vitte tökélyre: mini helikopteren rögzített kamera számol be a munkatempóról. A helikopterbe szerelt infravörös érzékelő ugyanis azonnal észreveszi, ha egy fürt sav- és cukortartalma elérte a megfelelő szintet. Jelzi a műszer nemcsak a helyi szőlésznek, hanem a Japántól hazánkig egyenesben szüretelő internetezőknek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik