Tech

Csökkent a mobil-előfizetések száma

Egy év alatt 24 ezerrel. Számuk 2010 második negyedévének végén 11,9 millió volt.

Ez a piac lassú telítődésére, a készülékcserék eltolódására és a céges, illetve háztartási költések visszafogására utal. A mobil-előfizetéseken belül a havidíjas előfizetések száma ugyan ismét emelkedett, de ez sem tudta ellensúlyozni a feltöltőkártyások 452 ezres visszaesését.

A mobilhálózatban a negyedév folyamán 2 százalékkal több hívást kezdeményeztek, mint az egy évvel korábbi időszakban, és 5 százalékkal emelkedett a mobiltelefonálással töltött összes percidő. Egy előfizetésre átlagosan 371 percnyi beszélgetés jutott, egy hívás átlagos hossza pedig 2,1 perc volt.

Az internetpiacon több a szolgáltató és az előfizető is. 2010 második negyedévében az internetszolgáltatók száma 403 volt, 18-cal több, mint egy évvel korábban. 16 cég tudhatja magáénak az előfizetések 90 százalékát. Ezek a második negyedév végére majdne elérték a 3 milliót, ami az előző év azonos időszakához képest 548 ezerrel több.

A széles sávú (kábeltévés és xDSL-) internetre történő előfizetések száma egy év alatt 4 százalékkal nőtt. Egyelőre nem képvisel nagy részarányt, de éves szinten 75 százalékkal bővült az egyéb – például a LAN (optikai) internetet is magába foglaló – kategória előfizetéseinek mennyisége.

A vezeték nélküli szegmens egy év alatt 55 százalékkal bővült. A nagymértékű változáshoz erőteljesen hozzájárult az egyre inkább megfizethető mobilinternet, itt 63 százalékos volt a növekedés. Az összes internet-előfizetés több mint harmada a mobilkategóriába tartozott, részaránya egy év alatt 9 százalékponttal nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik