Tech

Közvilágítás LED-ekből

Új matematikai modellre épülő, LED-fényforrásokból álló, energiatakarékos közvilágítási lámpát mutatott be Tatabányán a Wemont Kft.

A kifejlesztett berendezés alkalmazásával olyan világítási kép érhető el, hogy az egyes oszlopok között nincsenek sötét foltok, valamint az egyenletes megvilágításhoz a jelenleginél jóval kevesebb energiára és karbantartásra van szükség – mondta Radnai Tamás, a lámpa egyik fejlesztője.

A tatabányai székhelyű társaság egy matematikai számítások alapján meghatározott felületen helyezte el a LED-eket. A világító eszközök különböző irányokba néznek, és kombinálják egymással a szúró és a terítő fényt adó diódákat, így érik el az egyenletes világítás képét. A lámpatest mellett további újdonság, hogy a lámpákba kommunikációs egységet szerelnek, ezzel megoldható a ki- és bekapcsolás, az időprogramozás, a forgalomtól függő fényerő és jelzések a fényforrások állapotáról.

A fejlesztésbe bevonták a Budapesti Műszaki Főiskolát és a Szegedi Tudományegyetem Regionális Egyetemi Tudásközpontját. A tervezésre számítógépes modellt dolgoztak ki, így lámpáikat hangolhatják teljesítményre, élettartamra és fogyasztásra.

Az eszközök élettartama 17 év, a széleskörűen elterjedt, sárga fényű nátriumlámpákhoz képes feleannyi energiát használnak fel, és a világítótestek forgalomfüggő vezérlésével további 30 százalékos megtakarítás érhető el.

Wemont Kft.

A Wemont Villamos Szerelőipari Kft. 2002-ben alakult. Tevékenységi körébe tartozik az ipari automatika rendszerek kivitelezése, karbantartása, villamos installáció, a mobiltelefon tornyok villamos berendezéseinek villamos és gépészeti telepítése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik