Tech

A világ leggyorsabb processzora

Az IBM - saját bevallása szerint - elkészítette minden idők leggyorsabb processzorát.

Az IBM z196 névre keresztelt chipje 5,2 GHz-es órajelen működik. A hozzáértők persze legyintenek, hiszen láttunk már ennél gyorsabb processzorokat is, azonban azok rendszerint a folyékony nitrogén és/vagy a folyékony hélium segítségével létrehozott hűtést igényeltek. Ezzel szemben a négy magos z196 szobahőmérsékleten is gond nélkül veszi az akadályt.

A készítők elmondása szerint az egyre nagyobb számítási szükségletekre reagálva készítették el legújabb alkotásukat. Például egy banki átutalás is egyre több számítógépes műveletet igényel a fokozott biztonsági és statisztikai követelményeknek köszönhetően.

A másodpercenként akár 50 milliárd számítást végző processzort az ipari környezetben szívesen fogadják, az átlag felhasználók azonban ne várják a karácsonyfa alá. Az IBM bevallása szerinti rekord még a szakma elismerésére vár, hiszen állítólag a Fujitsu Venus másodpercenként majdnem két és félszer ennyi parancsot tud végrehajtani, ugyanakkor ez utóbbi alkalmazhatósága egyelőre a gyártó laborjaira korlátozódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik