Tech

Ketyeg a világ legnagyobb órája

Megkezdte működését a világ legnagyobb és legmagasabban fekvő toronyórája.

“A Szent Mekkai Óra déli 12 óra után 1 perccel, a ramadán szent hónap első napján indult el Abdallah bin Abdel-Aziz király rendeletére” – jelentette az SPA hivatalos szaúdi hírügynökség, hozzátéve, hogy egyelőre háromhónapos próbaidő kezdődött.

A 400 méter magasan, a világ második legnagyobb felhőkarcolóján, egyben a világ legnagyobb szállodáján kialakított óriásóra a szent város minden pontjáról jól látható.

Az egyedülálló szerkezet zöld és fehér fényekkel szólítja imára a muzulmánokat, akik éjszaka 17 kilométerről, nappal pedig 11-12 kilométerről is láthatják a fényeket.

A mekkai “szent óra” négy számlapjának átmérője egyenként több mint 43 méter. A 90 millió színes üvegdarab díszítette óralapokat, valamint a mind négy lapon olvasható hatalmas Allah feliratot kétmillió LED-testtel világítják meg.

A Premiere Composite Technologies német cég tervezte óraszerkezet az arab szabványidő (AST) szerint jár, ami három órával van a greenwichi középidő előtt.

Szaúd-Arábia reményei szerint az egész arab világ hivatalos időmérőjeként funkcionál majd, a világ másfél milliárd iszlámhívője igazítja hozzá az óráját.

Mohammed al-Arkubi, a Royal Mecca Tower Hotel igazgatója egy helyi lapnak nyilatkozva nem is tagadta, hogy a mekkai órát (időt) a Greenwich Mean Time riválisának szánják. A muzulmánok szerint ugyanis Mekka a világ középpontja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik