Tech

High-tech ramadán

Mekka irányát mutató alkalmazások is vannak.

Az okostelefonokra tölthető, muszlimoknak szánt programok nem csupán ramadánkor könnyítik meg a muszlimok életét.

A vallási témájú alkalmazásokkal az idegen helyen járó hívő néhány kattintással keresheti meg a legközelebbi mecsetet, de listát készíthet azokról az áruházakról is, ahol a vallási előírásoknak megfelelő élelmiszereket értékesítenek.

Mekka irányát mutató alkalmazások is vannak.

A napi imák arab szövegének helyes kiejtését is szoftver segíti, miközben egy másik program a Koránból elolvasott oldalakat tartja számon.

Ezek a szoftverek elsősorban az Egyesült Államokban népszerűek, mert az amerikai mecsetekben a muzulmán országokkal ellentétben nincsenek külső hangszórók, amelyeken keresztül a napi imára szólítják a híveket.

Az Apple és a Nokia készülékekre letölthető alkalmazások egy része ingyenes, és van, amiért mindössze néhányszáz forintnak megfelelő összeget kérnek.

A számítástechnika fejlődése ellenére a Gergely-naptár szerint minden évben tizenegy nappal korábban kezdődő ramadán sem egységes. Idén a szunniták szerdától, a síiták pedig csütörtöktől számolják a böjt első napját.

Ajánlott videó

Egy friss hazai felmérés szerint az embereknek csupán a 12 százaléka készít végrendeletet. Arról nincs adat, hogy a népesség hány százalékának vannak érdemi ismeretei az öröklés szabályairól. Sándor Zsuzsa most felhívja a figyelmet néhány gyakori tévedésre.