Tech

Drótról-drótra szálló repülőgép

Áramvezetékekről tankol a levegőben tölthető elektromos repülőgép.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatócsapatának videofelvételei demonstrálják, ahogyan a modell röviddel a landolás pillanata előtt orrát meredeken feltartja, ezáltal jócskán lelassul, és foglalatával pontosan a drótra érkezik.

A könnyű siklórepülőt egyetlen, farban elhelyezett motor irányítja, amely a magassági kormány állásán változtat. Egy napon a kisméretű robotrepülők akár villamosvezetékeken is landolhatnak, hogy feltölthessék akkumulátoraikat.

Az apró, csendes kémrepülők így hetekig a levegőben maradhatnának. A módszert a madarak mintájára fejlesztették ki, amelyek centiméterre pontosan érkeznek a kívánt helyre. A landolás előtti utolsó pillanatban szárnyaikat meredeken felfordítják, így azok mögött erős légörvények keletkeznek, amelyek megfékezik az állatokat.

Az egyelőre csak pár méteres siklórepülőket egy számítógép irányítja, amely a jeleket rádiós kapcsolat révén továbbítja a szervomotor számára. Térben elosztott kamerák segítségével lehet megállapítani a minirepülő helyzetét, majd az alapján kiszámítani a landolási tervet.

Ajánlott link

Ajánlott videó

Olvasói sztorik