Tech

El lehet tűnni a netről is! Elkészült a digitális radír

Határidőssé lehet tenni egy új programmal minden feltöltött információt.

Ami egyszer fent van az interneten, már nem törölhető – figyelmeztetnek újra meg újra a személyi tanácsadók, tanárok és adatvédők. A jövőben azonban lejárati idővel láthatják el fényképeiket és kommentjeiket a felhasználók egy német informatikusok által kifejlesztett digitális radír segítségével. Ezzel akár laikusok is kivonhatnák a forgalomból adataikat egy előre megadott idő elteltével. A Saarlandi Egyetemen kifejlesztett rendszer jelszóval látja el az adatokat, mielőtt a felhasználók felraknák az internetre. Ha valaki meg akarná tekinteni azokat, előbb kérnie kell a jelszót, amelyet megbízható szervereken helyeznek el. Mihelyst pedig lejár a határidő, a jelszót és az információkat kivonják a forgalomból. A rendszer felhasználóbarát, csupán egy kis programot kell hozzáadni a böngészőhöz. A szoftver első prototípusa még júliusban várható, első körben a Firefox-felhasználók számára.

A jelszóval zárolt adatok gond nélkül integrálhatók honlapokba és közösségi hálózatokba. A felhasználók továbbra is rendben feltöltik az adatokat, például képeket, csak azok a jelszó nélkül felismerhetetlenek, éppúgy, mint a szöveg. A keresőprogramok rálátását kikerülendő a kutatók akadályt építettek be: az adatok lekérésénél a felhasználóknak egy úgynevezett CAPTCHA-t, egy torzított betűkből és számokból álló sorozatot kell begépelniük, amelyet a számítógépek nem ismernek fel. (A CAPTCHA a számítástechnikában használatos olyan automatikus teszt, amely képes megkülönböztetni az emberi felhasználót a számítógéptől.)

A rendszer mindazonáltal nem jelent száz százalékos biztonságot, hiszen ha valaki az adatokat a határidő előtt lemásolja, és felrakja a világhálóra, a jelszavas védelem már mit sem ér. A procedúra azonban jelentős fáradsággal jár, amely remélhetőleg elég visszatartó erőnek bizonyul majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.