Tech

Itt a Safari 5 is

Tegnap nem csak a legújabb iPhone, hanem a Safari böngésző ötös verziója is bemutatkozott.

A szoftver máris letölthető MacOSX és Windows platformokra, hűen ahhoz az elvhez, hogy az Apple csak kész termékeket mutat be.

Természetesen a legfontosabb újítás a HTML5 szabvány még jobb támogatása, miután a cég az egyik legnagyobb támogatója a platformnak. Mint ismeretes, a mobil eszközökön pont a HTML5 képességeivel magyarázták azt, hogy nem támogatják az Adobe Flash technológiáját. Ide tartozik például a geolocation támogatása, vagy a teljes képernyős videolejátszásé.

A szokásos számháború sem maradt el, a Nitro nevű JavaScript motor 30 százalékkal gyorsabb elődjénél, így 3 százalékot ver a Chrome 5-re és 100-at a Firefoxra. Az Opera kimaradt az összehasonlításból.

A felhasználók életét megkönnyítő újdonság a Safari Reader, ami az olvasott cikket áttördeli, akár nyomtatható formátumra, valamint eltávolítja belőle a reklámokat is.

A új böngészővel együtt az Apple megnyitotta az utat a külső kiterjesztések írói előtt is. A Safari Developer Program keretében a fejlesztők egy Extension Builder nevű szoftvert is kapnak, hogy a lehető legjobb minőségű kiegészítőket írhassák meg, amelyek aztán így képesek lesznek átmenni az Apple szigorú minőségellenőrzési procedúráján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik