Tech

Az amerikaiak nem tudják, milyen sebességgel neteznek

Az amerikaiak túlnyomó többségének fogalma sincs arról, hogy milyen sebességgel netezik - derült ki a Szövetségi Kommunikációs Felügyelet (FCC) friss felméréséből.

A szélessávú kapcsolattal rendelkező internetezők négyötöde – a férfiak 71, a nők 90 százaléka – nem tudja, milyen sebességű csatornán lép fel a világhálóra. A 18-29 éves korosztály 27 százaléka van tisztában a konkrét sebességgel, míg az 50-64 évesek körében ez a mutató csak 13 százalék.

Jóllehet a netezők nagy része nem ismeri a hozzáférés sebességét, a megkérdezettek 71 százaléka meg van győződve arról, hogy az internetszolgáltató teljesíti erre vonatkozó szerződéses kötelezettségét. A netezők fele nyilatkozott úgy, hogy teljesen elégedett a kapcsolódás gyorsaságával.

Az FCC arra törekszik, hogy a felhasználók tisztában legyenek a kapcsolat sebességével. “A sebesség számít” – mondta Julius Genachowski FCC-elnök, megjegyezve, hogy az internetezők nagyobb sebességek elérésére késztethetik a szolgáltatókat. A hatóság 10 ezer önkéntesnél készüléket helyez el a gyorsaság mérésére.

Az FCC márciusban terjesztett elő nagyívű programot az internethálózat országos szintű fejlesztésére. A 20 milliárd dolláros nemzeti szélessávú terv egy sor elemet tartalmaz egyrészt annak elérésére, hogy minél több háztartásban legyen szélessávú internet, másrészt a hálózati sebesség növelésére és az előfizetési költségek csökkentésére.

Az Egyesült Államok jelenleg csak a 15. a világon a szélessávú internet elterjedtségét illetően; a 300 milliós népesség 65 százalékának van ilyen hozzáférése. Az FCC ezt az elterjedtségi mutatót 10 év alatt 90 százalékra akarja emelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik