Tech

A Nokia Kenyában domborított

Négy egyszerű telefont és egy speciális töltőt mutatott be a finn gyártó az afrikai országban.

A négy telefon közül a legolcsóbb a C1-00, amelynek nettó listaára 30 euró (~8000 Ft). A kétkártyás készülék színes kijelzős, a kártyák között egy gombbal lehet váltani. A 39 eurós C1-01 és a 35 eurós C1-02 csak egy SIM kártyával bír el, azonban ezekbe már lehet akár 32GB-os microSD kártyát tenni, valamint van bennük FM rádió, zseblámpa, ráadásul az C0-01-be még egy 640×480 pixeles kamera is jutott. A legfejlettebb modell a C2-00, amely már 45 eurót kóstál, ezért cserébe viszont egyszerre képes két SIM kártyát üzemeltetni, ráadásul az egyik menet közben cserélhető is. MIndegyik készülék rendkívül energiahatékony, így egy töltéssel akár hathetes készenléti idő is elérhető.

A cég bemutatott egy újfajta töltőt is. A Nokia eszköze a biciklizéskor keletkezett energiát átalakítja át. Az eszközt elsősorban olyan országokba szánja a finn cég, ahol nincs vagy korlátozott az áramszolgáltatás, de az év vége előtt a világon mindenütt elérhető lesz.

A töltő – amelyet egy a biciklire helyezhető telefontartóval együtt adnak – 2 milliméteres jack-dugóval bármely mobiltelefonhoz csatlakoztatható. Ára piaconként változik majd. Kenyában 15 euróért, vagyis körülbelül 4100 forintért árusítják.

Ahhoz, hogy a töltő működni kezdjen a biciklistának legalább 6 km/h-s sebességgel kell közlekednie. A töltés sebessége akkumulátoronként változik, de egy 10 perc alatt 10 km/h-s sebességgel 28 percnyi beszélgetési és 37 órányi készenléti idő “termelhető”. Minél gyorsabban hajt a biciklista, annál több energia termelődik.

Ajánlott linkek:

Négy új Nokia – fókuszban a dupla SIM (Technet)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik