Tech

Informatikusok képzése: kevés a gyakorlat

Az informatikus képzés legnagyobb hiányossága, hogy nem fordítanak kellő figyelmet a gyakorlati oktatásra a felsőoktatási intézmények.

Egyebek között ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a Nyugat-magyarországi Egyetem elsőéves gazdaságinformatikus hallgatói végeztek száz cégnél nyolc megyében.

A felmérés célja az volt, hogy már az elsőévesek lássák, milyen lehetőségekkel számolhatnak diplomázásuk után a munkaerőpiacon , s ezek ismeretében fejlesszék képességeiket az egyetemi évek alatt.

Huszonnégy gazdaságinformatika szakos hallgató száz vállalatot keresett fel negyven településen. A kérdéseikre adott válaszokból megállapítható, hogy komplex tudást várnak tőlük a vállalatok – közölte a szakember. Hozzátette: fontosnak tartják a cégek , hogy az informatikusok rendelkezzenek jó problémamegoldó készséggel, legyenek kreatívak, önállóak. Az angol nyelv ismerete természetes követelmény, amelyet második helyen a német nyelvtudás követ. Ezen a téren mind többen a felsőfokú szintet kérik leendő munkatársaiktól.

A kutatás hozadéka volt az is , hogy harmincnál több gyakorlati helyet sikerült feltárni, ahol a nyári hónapokban fogadják az egyetemistákat – közölte Pakainé Kovács Judit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik