Tech

Készülődés a digitális átállásra

Biztonságos, kiszámítható környezet és a fogyasztók szempontjainak figyelembe vétele szükséges a digitális átálláshoz.

Magyarország Európa középmezőnyében van digitális átállásban – mondta Rozgonyi Krisztina, az NHH elnöke, kiemelve, hogy közeli a 2011. december 31-i dátum, amikor az analóg televíziós adást meg kell szüntetni. Az NHH az analóg adást folyamatosan kapcsolja le – tette hozzá. Erről a Média Hungary konferencián beszélt a hatóság vezetője. A találkozón a magyarországi tartalomterjesztők vitatták meg az átállásban rejlő lehetőségeket és a rájuk háruló felelősséget.

A fokozatosságra azért van szükség, mert jelenleg Magyarországon mintegy 800-820 ezer háztartásban, vagyis a magyar háztartások hozzávetőleg egyötödében elsődleges a szoba- vagy a tetőantennás földfelszíni vételi mód. Az NHH-nak 2010 nyarától kell együttműködnie a kereskedelmi televíziókkal a digitális átállásban. Magyarországon az utóbbi években felgyorsult a háztartások digitalizációja, egyre többen veszik a digitálisan sugárzott televíziós jeleket.

Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária vezérigazgatója elmondta: a digitális átállás kulcsa a több tartalom jobb minőségben való elérése, hiszen a műsorokat ezen a platformon már HD minőségben érhetik el a fogyasztók.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom Nyrt. elnök-vezérigazgatója arról szólt a pódiumbeszélgetésen, hogy állami szabályozás szükséges a hamarosan felszabaduló frekvenciákra. Mint mondta, a digitális átállás nyomán használaton kívül kerülő frekvenciák nagyon értékesek, mert azokat majd az infokommunikációs piac tudja hasznosítani, például a vezeték nélküli szolgáltatásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik