Tech

Milliós mobilnetes tábor

A napokban eléri az 1 milliót a mobil internet előfizetők száma a magyar piacon - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Chris Mattheisen, a Magyar Telekom Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Hozzátette, az elmúlt években nemcsak az előfizetők számát tekintve fejlődött gyorsan a mobil internet, 2007 óta több százszorosára nőtt az adatforgalom is. A társaság további gyors fejlődést vár az internet forgalomban, s már teszteli az új, negyedik generációs hálózatot a long term evolutiont (lte). A cég az Ericssonnal közösen egy igazi, telepített, nem kísérleti rendszert is bemutatott, amely már kereskedelmi forgalomban is kapható, sőt, Svédországban már működik is egy ilyen alapú hálózat.

Kérdésekre válaszolva Chris Mattheisen elmondta, kereskedelmi forgalomba 2012-2013-ban kerülhet az lte, de ehhez szükséges frekvencia, illetve mobilkészülék is.

A Magyar Telekom mobil üzletágának, a T-Mobilenak 46 százalékos részesedése van a mobil internet piacon, az előfizetők 95 százaléka már széles sávon kapcsolódik a világhálóhoz.

Maradi István, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese kifejtette, az új rendszer bevezetésének egyik fő célja, hogy az egy bit továbbítására eső költséget a tizedére, vagy még ennél is nagyobb mértékben csökkentsék. A fejlesztés másik motivációja a növekvő adatforgalom kiszolgálása, illetve az is, hogy a virtuális térben játszókat valódi élményhez juttassák, vagy akár egy 3D-s filmet on-line módon nézhessenek az előfizetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik