Tech

Kína bekeményít

Kína, azok után, hogy a Google elhagyta az országot, nemhogy lazítana a cenzúrán, hanem bekeményít.

Az ország vezetése nyilvánvalóvá tette: semmi helye náluk a szabad információáramlásnak. Múlt hónapban a Google pont ezért tette át működését a lazább szabályokkal rendelkező Hong Kongba.

Az államtitkok védelméről szóló törvény legújabb tervezete még szorosabbra húzza a gyeplőt. Az internetszolgáltatóknak és telekom-cégeknek előírná, hogy segítsék a rendőrség és az állambiztonsági szolgálat munkáját azokban az ügyekben, ahol államtitkok kiszivárgásának gyanúja merül fel. Ez leginkább abban merülne ki, hogy minden olyan információáramlást, amelyben potenciális államtitkok vannak, kötelesek megszakítani, a felhasználók adatait és az információfolyamot (e-mailek, twitter üzenetek, stb) eltárolni és átadni a hatóságoknak.

Miután Kínában gyakorlatilag bármilyen adat államtitoknak minősülhet, legyen az egy térképrészlet, GPS-koordináta, vagy gazdasági statisztika, így a szabályozás gyakorlatilag az internetfelhasználók folyamatos megfigyelését írja elő, aki pedig gyanús tevékenységet folytat, arra lecsap az állam haragja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik