Tech

Kétezer oldal változik adattá óránként

Óránként kétezer könyvoldal digitalizálására és szoftveres feldolgozására képes Magyarország első robotszkennere.

Az európai viszonylatban is ritkaságnak számító, osztrák gyártmányú, 15 millió forintot érő szkenner működésének lényege, hogy a számítógép által vezérelt készülék a kezelő beavatkozása nélkül automatikusan lapozva dolgozza fel a könyveket. A technológia érdekessége, hogy az értékes könyvritkaságok megóvása érdekében a digitalizálandó könyvet mindössze 80 fokos szögben kell kihajtani. Ezután a nyitott oldalakat a nyitási szögnek megfelelően üveglappal szorítják le, majd két Canon EOS 5D Mark II-es tükörreflexes fényképezőgép egyszerre fotózza le a könyv bal és jobb oldalát.

A megrendelő kérésétől függően a 300-400 dpi felbontású képeket karakterfelismerő szoftverrel is feldolgozzák és egy olyan kétrétegű PDF-fájlban tárolják, amely a fényképként megjelenített oldal mellett az adatbázisok számára is használható, kereshető szöveges változatot is tartalmazza.

Szintén a könyvfesztiválhoz igazítva készült el az ötven legjelentősebb magyar múzeum kiadványainak digitalizálása, azaz 50 ezer kötet több mint 900 ezer oldala árpilis végétől már az interneten is elérhető lesz. Az ingyen kutatható adatbázis a

www.museum.hu

, illetve a

www.arcanum.hu

oldalon található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik