Tech

Nem bírják a hálózatok az okosmobilokat

A RIM, a Blackberry készülékek gyártója szerint a mobilhálózatok nem bírják el az okostelefonokat.

Mike Lazaridis, a cég vezérigazgatója szerint az egyre adatintenzívebb mobilhasználatot nem bírják el a mobilcégek hálózatai, ráadásul ezt nem lehet csak hálózatfejlesztéssel megoldani, a szoftverek készítőinek is részt kell ebben vállalni.

A probléma nem is az adatmennyiséggel van leginkább, hanem a konkurens kapcsolatok számával: egyre több mobilkészülék van fenn az interneten folyamatosan, hogy a tulajdonosa azonnal lássa a Facebook, Twitter állapotokat és üzeneteket, vagy az e-mailjeit.

Lazaridis nem a levegőbe beszélt: tavaly San Fransisco-ban az iPhone miatt omlott össze az AT&T 3G hálózata, míg az angol O2 Londonban hasonló okokból mintegy 30 millió font értékben kényszerült fejleszteni.

Persze a RIM első embere nem véletlenül nyilatkozott így: a Blackberry-k esetében ugyanis a cég nemcsak telefont, hanem háttérszervereket is biztosít, így csökkentve a letöltendő adatmennyiséget, persze mindezt előfizetés fejében. A szakember korábban a csak érintőképernyős készülékeknek is nekiment, mondván, az igazi megoldás az érintőképernyő és a QWERTY billentyűzet kombinációja. Meglepő módon a RIM pont ilyen készülékekkel jelentkezik a jövőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik