Tudomány

A csodaapp megmondja, hogy érett-e a dinnye

Nem kell megtapogatnunk az őszibarackot hogy jó-e, és azonnal megtudhatjuk egy dinnyéről, hogy elég édes-e csupán annyival, hogy hozzáérintünk egy kis szenzort, ami elküldi az adatokat a telefonunkra.

Közel kétmillió dolláros támogatásnál jár a Kickstarteren az az app, ami képes megmondani a napi használati tárgyakról, hogy tulajdonképpen mit is tartalmaznak. Elsőre ez elég hihetetlenül és furcsán hangzik, de tényleg működik. Többek között olyanokat tudhatunk meg a segítségével, hogy mennyire édes a dinnye, mennyi kalória van az italunkban, elég érett-e az avokádó vagy hogy milyen anyagból van a ruhánk. Magunkat is scennelhetjük, hogy megnézzük, mennyire dehidratált a testünk, de megtudhatjuk azt is, hogy milyen állapotban van a növényünk vagy az állatunk. Ez a kis szenzor bármiről megmondja az igazságot.

A SCiO infravörös spektroszkópiai módszerrel működik, az egész alapja, hogy minden egyes molekula egyedülálló módon rezeg, amik egy speciális fénnyel megvilágítva saját egyedi optikai aláírást mutatnak. Ha többet szeretne megtudni erről a csodaszerkeztről mindenképpen érdemes megnézni az alábbi videót, vagy felkeveresni a SCiO kickstarteres oldalát. 

A leleményes Kickstarterezők élhettek azzal a kedvezménnyel, hogy 33 ezer forintért előrendhelhettek a készülékből, mára azonban csak drágábban, mondhatni bolti áron kaphatjuk meg a SCiO-t, 45 ezerért. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik