Tudomány

Itt a világvége: Klímaváltozás veszélyezteti a sört

Ha valakit nem hatott meg a jegesmedvék pusztulása, a tenger szintjének emelkedése vagy a sivataggá váló alföld, ettől a hírtől biztosan a fejéhez kap.

A globális felmelegedés a kiszámíthatatlan és extrém szélsőségeket produkáló időjárást hoz, gyakori özönvizekkel és hosszan tartó aszályokkal. Ha pedig az árpa növekedése során nem kap elég vizet, lényegesen romlik a szemek minősége – állapította meg Peter Gous biomérnök, A Queenslandi Egyetem doktorandusz hallgatója és csapata. Megváltozik bennük a keményítő összetétele és több lesz a protein, a sörnek pedig romlik az íze és a minősége.

Ennél is megdöbbentőbb kijelentést tett egy  új-zélandi tudományos intézet klímakutatója. Dr Jim Salinger úgy véli, hogy 25 éven belül, a klímaváltozás hatására a mostani termőterületek olyan szárazak lesznek, hogy a gabona nem terem majd meg. Árpa nélkül pedig sör sincs. Mindezt megerősítette a Lion Nathan sörgyár szóvivője is: a jelenség létezik, az árpamaláta ára már az elmúlt másfél évben is érezhetően nőtt a termőterület csökkenésével. A probléma ráadásul globális.

Ha ez még mind nem lett volna elég, egy korábbi sötét jóslat szerint a klímaváltozás miatt évek óta romlik a cseh saazer-komló minősége, ami veszélyezteti a pilseni sört. A komló a sör egyik legfontosabb alapanyaga, ettől olyan jellegzetesen keserű. Illóolaj- és keserűanyag- tartalma adja az ital ízét, aromáját, míg gyantája a baktériumok fejlődését gátolja. A saazer-komlót a nyugat-csehországi Zatec városa környékén termesztik, ahol az évi átlaghőmérséklet 7,4-8,7 Celsius-fok, az éves csapadékmennyiség pedig mindössze 450 mm.

Cseh klimatológusok megállapították, hogy 1891 és 2006 között a nyári időszakban évente 0,015 fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, az utolsó 25 évben pedig még nagyobb ütemben. Ezzel párhuzamosan megfigyelhető, hogy a komló hamarabb virágzik, savtartalma a rendelkezésre álló 1954 és 2006 közötti adatok alapján évente 0,06 százalékkal csökkent. A klímaváltozás várható hatásait előrejelző modellek a folyamatos felmelegedés miatt további minőségromlást jósolnak, ami veszélybe sodorhatja a cseh komlótermesztést. Könnyen lehet, hogy a komlótermesztés más, hűvösebb vagy magasabb vidékekre fog áttolódni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik