Tudomány

Mi folyik a Google titkos laborjában?

A Google egyre inkább olyan, mint a CIA – ködösít. Régóta folyik ugyanis a találgatás arról, hogy a webes óriás mi mindennel kísérletezik még a webes dolgain kívül.

Top-secret labor valahol San Francisco környékén. A zónában robotok szaladgálnak szabadon, mint legvadabb álmainkban. A hűtő netezik és webshopból rendel, hogy soha se fogyjon ki, a lámpák pedig véletlenül sem maradhatnak égve.

Létezik a Google X, ez az egyetlen tény, amit a The New York Timesnak legalább sikerült kinyomoznia a webes cég eddig csak feltételezett laborjáról. A Google szóvivője, Jill Hazelbaker persze óvott minden spekulációtól, mondván a labor csak azt a törekvést testesíti meg, amely mindig jellemezte a céget és szükséges a folyamatos fejlődéshez. Példaként említette a Xerox PARC-ot, amely egy hasonló vállalkozás volt a nyomtatóiról ismert cég részéről a hetvenes években.

A lap beszélt is néhány dolgozóval, akik kizárólag névtelenül nyilatkoztak. Mint elmondták, a Google még arra is vigyáz, hogy egymás munkáival ne legyenek tisztában az ott dolgozók. A cég ugyanis olyasmivel is kísérletezik, amely egyáltalán nem kapcsolódik az internetes keresésekhez. Az X laborban ugyanis többségében a Google normális szoftvermérnöki csapatától eltérően robottervezők dolgoznak, akiket különböző neves laborokból csábítottak át. Így, a Nokia Labs, a Microsoft, az M.I.T és a Stanfordi Egyetem kutatói dolgoznak a Google-nak.

A csapat vezetője, Sebastian Thrun a világ egyik vezető robot- és mesterségesintelligencia-kutatója, aki a Stanford Egyetemen dolgozott, és Google-nál pedig az X máig egyetlen nyilvános eredményén, a vezető nélküli autó kifejlesztésén fáradozott. De itt dolgozik már a Microsoft korábbi vezető mérnöke is, aki a cég testtel vezérelhető Kinect játékát fejlesztette.

Visszatérve a labor eddig egyetlen ismert eredményére, a Google Carra, amely vezető nélküli autó. A Google képviselői létét először akkor ismerték el, amikor többen lefotózták, amint a hibrid járműveik tesztútjaikat teszik. Mint kiderült, 140 000 mérföldet (mintegy 225 ezer kilométert) tettek meg a kaliforniai utakon, beleértve a Los Angeles és San Francisco közötti autópályát is. Ebből több mint 1000 mérföldön teljesen önállóan haladtak – írta tavaly az MTI. Majd a cég egyik mérnöke napi ingázásai során is (oda-vissza 100 mérföldön) tesztelte a Berkeley-ben lévő lakása és a Google Mountain View-i főhadiszállása között.



A Google hat darab automata Toyota Priusból és egy Audi TT-ből álló flottája könnyen felismerhető a tetőhöz erősített különleges lézeres távolságmérőkről: emellett különböző radarok és érzékelő kamerák, illetve számítástechnikai berendezések hivatottak biztosítani a vezető nélküli közlekedés feltételeit.

A Google X másik emlegetett játékszere az úgynevezett űrlift. Az elképzelés szerint egy rakéta vinné fel a liftet a világűrbe egy ellenpontig, majd a liftet ugyanezen a kötélen húznák vissza a földre.

A NASA is foglalkozik az űrliftel.

Az űrlift lényege, hogy 36 000 km magasan, a geostacionárius pályán keringő műholdat össze kellene kötni a Földdel egy igen erős kábellel. A pálya tulajdonságai miatt a műhold a Föld felszínéhez képest mozdulatlanul áll. Majd a kábelt használva, mintha csak lifttel mennénk, lehetne feljutni a világűrbe. A műholdról egy másik, ugyanolyan hosszú kábelen ellensúlyt kell „felereszteni”, ezt a Föld tengely körüli forgása miatti centripetális erők feszítenék ki, így a terhek feljuttatása a műholdat nem mozdítaná el kívánatos pozíciójából alacsonyabb pályára. Az űrliftet műholdak, megfigyelőszemélyzet, tudományos műszerek feljuttatására lehetne használni – írja a Wikipédia az öltelről.

A két komoly projekten túl jelentős szerepet kapnak a fejlesztésekben kisebbek is, mint a játékos robotok. Ezek a szerkezetek már régóta izgatják a Google mérnökeinek fantáziáját. Például annak érdekében, hogy hogyan válthatnák ki a Google Térképén az utcanézetben a kisebb helyekre való bejutást. Ugyanakkor fontos szerepet szánnának nekik a mindennapi élet teendőiben is. Szintén dolgozik a Google X olyan fejlesztésen, amely a gépek közötti kommunikációban jelenthet áttörést. A cég minden dologra, amely kapcsolatba lép a nettel, főnyereményként tekint, mivel minél több eszköz kapcsolódik a nethez, annál jobb a Google-nak is. Kávégép, amely lefőzi a kávét, mielőtt felkelünk, vagy egy izzó, amelyet nem hagyhatunk égve, mind-mind az internetet használja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik