Szórakozás

Felráz, felpofoz, felemel – A legdiverzebb fesztivál a főváros szívében

Török pszichedélia, bantu punk, észt zombifolk - a Budapest Ritmo hozza a – műfaji és földrajzi értelemben is – egyik legsokszínűbb programot a fővárosba. A Bartók Tavasz keretében rendezett háromnapos fúziós fesztivál zenei felfedezésekkel és világzenei sztárokkal kecsegtet, garantált katarzist és endorfin löketeket ígér április 11-13 között.

Taavi Arus Puuluup

A Ritmo egyik ígérete, hogy a felfedezés élménye borítékolható: ritkán bukkan fel isztambuli dizőz, dél-afrikai punk kollektíva, olasz költő vezette kalózbanda, ráadásul a belvárosban koncentrálódva. A fellépők nagyon mások, de a maga nemében mindegyik kiemelkedő: könnyen előfordulhat, hogy elkap a loopolt talharpa (Puuluup), a karneváli psych rock (Decolonize Your Mind Society), egy makedón trombita virtuóz (Džambo Aguševi), vagy a húszperces afrofuturista szösszenetek dühös MC-vel és törzsi énekkel fűszerezve (BCUC).

Gaye Su Akyol

A Budapest Ritmo egyik legjobban várt koncertjét Gaye Su Akyol adja, akit neveztek már az egyik legbátrabb török művésznek, isztambuli dizőznek és az anatóliai psych-rock újraélesztőjének, de zenéje önmagáért beszél. Szintén kihagyhatatlan Salif Keita, a mali zene élő legendája, aki magától a birodalomalapító Sundiata Keitától eredezteti családfáját, és az afropop megteremtőjeként vívott ki magának fejedelmi rangot. A Soweto szívéből érkező BCUC kínálhatja legkönnyebben a katarzist a punk, hip-hop és pszichedélia sajátos keverékével, ami miatt tavaly a WOMEX díjat is elvitték, egyébként kollektívaként működnek és egy konténerben kajáldát működtetnek Johannesburg nyomornegyedében. A Budapest Ritmo idén kilencedszerre hoz ízelítőt az Akvárium Klubba a világzene legnagyobb és legígéretesebb fellépőiből, konzisztensen képviselve a sokszínűséget.

BCUC

Idén is filmprogram kíséri a koncerteket: a Toldiban zenei témájú dokumentumfilmek kerülnek vetítésre, ahol külön hangsúlyt kap a női énekesek portréja: Věra Bílá, Ida Kelarova, Omara Portuondo, Lakatos Mónika és Elis Regina rajzolódik ki a közép-európai roma közösség, afro-kubai miliő vagy éppen egy los-angeles-i stúdió előterében. A fesztivál évről évre saját produkcióval kerekíti ki a vetítéseket, ezt idén a Blogothèque-alapító Vincent Moon filmperformansza adja, ami a Dalinda koncertjét kíséri. Az elmúlt évek Ritmo filmjei közül Regős Ábel és Szász Veronika VENI alkotását (Újra meg újra), és Reisz Gábor és Szimler Bálint Mordai filmjét láthatjátok újra.

Thomas Dorn Salif Keita

A Ritmo showcase fesztivál, azaz a húzónevek mellett olyan, még kevéssé ismert bandát hallhat a közönség, akikre rá lehet csodálkozni: újvidéki brácsa standup (Jelena Popržan), wales-i hárfás dalszerző (Cerys Hafana), ciprusi sound artist (Antonis Antoniou), és egy norvég-balkáni virtuóz duó (Mešković- Lazar) is fellép. Az önfeledt ugrálásra a magyar Duckshell, az olasz Luca Bassanese és csapata, vagy az olyan világzenei ezüstgolyó, mint a Džambo Aguševi által szolgáltatott balkáni rezes muzsika ad apropót.

Sandra Mehl Gerald Toto

budapestritmo.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik