Szórakozás

Fennragadtak a síelők a felvonón az orkán erejű szélben

Egyikük ki is repült, a másik két síelő az életéért kapaszkodott. Később az üzemeltetés azt mondta nekik, nem voltak veszélyben.

A síelők egyik nagy rémálmát élhették át azok, akik fent ragadtak a néhány napja a Matterhorn déli oldalán az egyik ülőlifttel kívántak tenni még egy kört a közelgő vihar ellenére.

Ahogyan azt az előrejelzések alapján tudni lehetett, komoly vihar tombolt az Alpok egész területén a múlt hét második felében. A Cervino Spa síközpontban ennek ellenére mentek a sífelvonók, egészen addig, míg orkán erősségű szél nem tombolt: több mint száz kilométer per órás szél fújt. Hogy ez pontosan mennyire erős, azt jól mutatja a közösségi oldalakon gyorsan terjedő videó, amelyen látszik, hogyan cibálja a szél az ülőlifteket. A felvételek önmagukban rémisztőek, azonban még ijesztőbbé teszi, hogy láthatóan több kabinban emberek is ülnek. Az esetről a videókon kívül egy ideig nem lehetett semmi konkrétat tudni, csupán annyit, hogy a síközpont információi szerint senki sem sérült meg.

A Daily Mailnek viszont sikerült elérnie a két síelőt, aki az egyik liftben ült. Egyikük Stephanie Burt, tapasztalt síelő, aki családjával és egy barátjával utazott a sítúrára. A nő és társa negyven percen keresztül volt a felvonóban, miközben azt minden létező irányba fújta a szél, és bár a nő azt hitte, meghalnak, sikerült kitartaniuk – egy másik síelőnek nem volt ilyen szerencséje, ő ugyanis kizuhant a székből, ez is látható az alsó felvételen:

Burt a lapnak elmondta, hogy korábban használták már a liftet, akkor nem volt vele semmi probléma, és bár valóban kezdett beborulni, továbbra is működött a felvonó. Amikor azonban a széllökések elérték a hetven kilométer per órás sebességet, a liftet megállították – úgy, hogy Burték nem sokkal a csúcs előtt voltak. A nő szerint negyven percen keresztül küzdöttek az életükért, gyakran olyan pózba csavarta a liftet a szél, hogy a sítalpaik a válluk fölé emelkedtek. Úgy véli, az egyetlen indok, amiért nem zuhantak ki az az, hogy ketten voltak, és társa nagyjából száz kilós, így nem fordult fel teljesen a felvonó. Nem úgy, mint a másik síelő, aki egy kabinnal lejjebb, egyedül ült. Őt, miután kizuhant később saját lábán látták távozni a sípályáról, a hírek szerint kórházba vitték. Burt szerint húsz perccel később érkeztek a karbantartók, aki mindennemű védőfelszerelés nélkül másztak fel az egyik közeli póznára – ezt tagadta később az üzemeltetés –, hogy megjavítsák azt a szenzort, amitől újraindul a szerkezet. Amint ez megtörtént, a két síelő újraindult, és épségben felértek, ám a felvonó tetején a bevett gyakorlattal ellentétben nem volt személyzet.

Miután sokkos állapotban lesíeltek, a nő azonnal a síközpont vezetőjéhez ment, aki fogadta is, ám ettől végül csak még zaklatottabb lett: Burt állítása szerint az üzemeltetés mosta kezeit, és azt állította, hogy egy percig sem volt veszélyben az életük. Emellett azzal érveltek, hogy működésük 1936-os kezdete óta még nem történt halálos baleset a pályáikon.

Traumatizált minket az eset. Sokkot kaptam. És ők tényleg azt gondolták, hogy nem volt veszélyben az életünk. Hihetetlen

– nyilatkozta a nő a lapnak, aki azt is hozzátette, soha többé nem fog Olaszországban síelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik