Szórakozás

Harry herceg pert vesztett: nem jár neki rendőri védelem hazájában

Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
A bíróság döntött, a herceg fellebbez.

Amikor Harry herceg és felesége, Meghan Markle visszaléptek hivatalos királyi teendőiktől és Kaliforniába költöztek, elveszítették jogukat, hogy az Egyesült Királyságban automatikusan rendőri védelmet biztosítsanak számukra. Bár a herceg annak idején felajánlotta, hogy fedezi saját biztonsági költségeit, kezdeményezését elutasították.

A sussexi herceg évek óta próbálta felülbíráltatni a brit kormány, pontosabban a királyi család és egyéb magasrangú emberek védelméért felelős bizottság (RAVEC) döntését, szerdán azonban a Legfelsőbb Bíróság bírája elutasította kérelmét, egyben helybenhagyta azt a bizottsági döntést, aminek értelmében 2020-ban csökkentették Harryék biztonsági szintjét.

A bíróság megállapította, hogy a 2020. február 28-i döntés meghozásakor nem történt törvénytelenség. A döntés nem volt ésszerűtlen és nem történt szabálytalanság

olvasható a People birtokába jutott határozatban.

Harry herceg fellebbezni fog a döntés ellen.

A herceg nem különleges bánásmódot kér, hanem a RAVEC saját szabályainak tisztességes és törvényes alkalmazását, ami biztosítja, hogy a RAVEC saját írásbeli szabályzatának megfelelően ugyanolyan elbírálásban részesüljön, mint a többiek

–  fejtette ki Harry jogi szóvivője, akinek elmondása szerint 2020-ban a bizottság nem saját szabályzata szerint hozta meg azt a határozatot, amivel kizárták a sussexieket bizonyos kockázatértékelésekből.

Sussex hercege reméli, hogy a fellebbviteli bíróság igazságot szolgáltat, és amíg az ügy folyamatban van, nem kíván többször nyilatkozni a témában.

Harry herceg még decemberben azt mondta, azért van szükségük rendőri védelemre, hogy gyermekei legalább annyira „otthon érezhessék magukat” a szülőhazájában, mint az Egyesült Államokban, ahol jelenleg élnek. Szerinte ez nem történhet meg, „ha nincs lehetőség arra, hogy biztonságban legyenek, amikor brit földön tartózkodnak”. Hozzátette: nejét és magát sem szeretné feleslegesen veszélynek kitenni.

Más bírósági ügyei is vannak hazájában III. Károly másodszülött fiának:

Kapcsolódó
Harry herceg megegyezett a Mirror kiadójával a lehallgatási ügyében
Azzal vádolta a lapkiadót, hogy jogtalanul gyűjtöttek információt róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik