Szórakozás

„Ugyanolyan, mintha buszra szállnék” – mondja az egyetemista, aki az albérletárak elszállása miatt inkább repülővel jár be az egyetemre

Nicolas Economou / NurPhoto / AFP (illusztráció)
Nicolas Economou / NurPhoto / AFP (illusztráció)
Az ingázás fogalmát új szintre emelő kanadai fiatalember közel 4 órát tölt repüléssel azokon a napokon, amikor órái vannak. És ezt szó szerint kell érteni.

Új szintre emelte az ingázás fogalmát egy kanadai fiatal, aki a magas vancouveri albérletárak miatt inkább az ország nyugati partján található nagyvárostól 674 kilométerre fekvő Calgaryból jár be a Brit Columbiai Egyetemre. És úgy is olcsóbban jön ki, mintha Vancouverben lakna, hogy minden egyes alkalommal repülőre kell szállnia, amikor jelenése van az oktatási intézményben.

A New York Post által bemutatott fiatal közgazdászhallgató, Tim Chen sajnos nem tudott magának kollégiumi férőhelyet szerezni, a város albérletárait viszont húzósnak tartotta. De egy kis matekozás után arra jutott, hogy jobban jár, ha hazaköltözik a szüleihez Calgaryba, és ingázni fog a két nagyváros között repülővel, mert így még a sok repülőjegy megvásárlása mellett is kevesebb pénzt költ, mintha Vancouverben lakna.

Arra gondoltam, miért nem maradok Calgaryban, aztán csak átrepülök ide, ez körülbelül egyórás repülőút. Ugyanolyan, mintha buszoznék

– mesélte a vancouveri repülőtéren Chen. Akinek olyan szempontból nagy szerencséje van, hogy hetente csak három órája van az egyetemen, így nem kell heti öt napot ingáznia. És januárban is csak hét alkalommal kellett bemennie.

A fiatalember azt is elárulta, hogy az utazásokhoz kizárólag az Air Canada járatait használja – így biztos nagyon sok kilométer gyűlik össze a törzsutas kártyáján.

Chen egyébként korábban Vancouverben lakott, de amikor ősszel visszatért a nyaralásból, akkor annyira megemelték a bérleti díját, hogy úgy döntött, inkább hazaköltözik a városba, ahol az egyetem előtt élt, és úgy folytatja a tanulmányait.

Amikor megnéztem a ház árát, azt gondoltam, ó, a fenébe, nagy volt az emelés. Körülbelül 2500 dollárt kellene fizetnem a bérleti díjért, úgyhogy nem érzem azt, hogy életképes lenne a dolog

– mondta az egyetemista, akinek kanadai dollárban számolva is 666 ezer forintot kellett volna kicsengetnie havonta, ha mégis a korábbi albérletében szeretett volna lakni.

Mivel azonban csak hetente kétszer kell ingáznia, ezért jobban jár azzal, hogy a szüleinél lakik, és minden ilyen napon megteszi a Calgary-Vancouver, illetve a Vancouver-Calgary utat repülővel. Hiszen így havi szinten csak 890 dollár körül van az utazási költsége – ami kanadai dollárban számolva 237 ezer forintnak felel meg.

Mondjuk, ezeken a napokon rengeteg időt tölthet utazással, a két város közötti repülőút ugyanis az amerikai bulvárlap szerint átlagosan 1 óra 40 percig tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik