Szórakozás

Elmondták a szakértők, melyik napszakban a legjobb edzeni

Más jó a nőknek és más a férfiaknak.

Mikor a leghasznosabb a sportolás? Reggel, délután vagy este? A szakértők azt tartják, hogy a semminél bármelyik időszak jobb, egyébként pedig a személyes céloktól függ, hogy mikor jobb sportolni.

A CBS megkérdezett néhány szakembert, hogy mit javasolnak az edzőknek.

Azt tudom mondani, amit a pácienseimnek: akkor edzzenek, amikor csak lehet. Ha könnyebb és kényelmesebb reggel eljutni az edzőterembe, menj akkor és csináld!

– mondta Dr. Sue Decotiis orvos.

Mauro Maietta, a Crunch Fitness menedzsere szerint attól függően kell kiválasztani a napszakot, hogy milyen igényeink vannak.

A reggeli edzés elősegítheti az anyagcsere és az energiaszint felpörgetését a nap folyamán

– mondta Maietta.

Az edző úgy tartja, a délutáni edzések stresszoldóként szolgálhatnak egy hosszú nap után, és mivel a testhőmérséklet és az izomrugalmasság általában a késő délutáni órákban tetőzik, ez az időszak jó alkalom az intenzívebb edzésekre.

Maietta szerint az esti edzés segíthet a napi stressz enyhítésében és a lazításban, de azt javasolja, hogy ezt néhány órával lefekvés előtt végezzük, hogy elkerüljük az alvászavarokat.

A CBS idéz egy tanulmányt, amely szerint azok az emberek, akik reggel sportolnak, sokkal kevésbé lesznek hajlamosak az elhízásra, mint azok, akik délután vagy este edzenek.

Más kutatók azt találták, hogy a különböző napszakokban végzett gyakorlatok eredményei eltérőek lehetnek a férfiak és nők esetében.

A 2022-ben közzétett tanulmányuk szerint azok a nők, akik reggel edzettek, több zsírt adtak le és jobban csökkent a vérnyomásuk, míg azok, aki este edzettek, izmosabbak lettek és jobb lett a hangulatuk. A tanulmány szerint viszont a férfiak esetében az esti edzés eredményezett nagyobb zsírvesztést és nagyobb vérnyomáscsökkenést.

A CBS szakértője az úgynevezett mikroedzésekről is beszélt. Dr. Jon LaPook a 20 másodperctől néhány percig tartó mini edzéssorozatokat javasolja, így a testmozgás mellett időt is lehet spórolni. A szakember szerint liftezés helyett lépcsőzzünk, ha a tömegközlekedünk, gyalogoljunk le néhány megállót hazafelé.

A szakemberek abban egyetértettek hogy a következetesség kulcsfontosságú.

A következetesség gyakran kritikusabb, mint a napszak, amikor edzel. Figyelj a testedre és a szükségleteidre, konzultálj egy fitneszedzővel!

– mondta Maietta, aki szerint csak ezek után lehet meghatározni, hogy kinek, milyen gyakorlat való és milyen célokat tud kitűzni maga elé.

Az edző szerint végső soron az számít, hogy milyen gyakran edzünk, mik a céljaink, és milyen adottságaink vannak, de a jól megválasztott napszakkal eredményesebbek lehetünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik