Szórakozás

Császármetszéssel segítettek világra egy koraszülött gorillabébit egy texasi állatkertben

A Forth Worth Zoo egy videóban is elbüszkélkedett az új jövevénnyel.

Pár héttel a tervezett időpont előtt, császármetszéssel kellett világra hoznia a kölykét egy állatkerti gorillának, ami a magas vérnyomása miatt veszélyeztetett terhessé vált – írja a BBC. A Texas államban található Forth Worth Zoo 115 éves történetében először fordult elő, hogy ilyen beavatkozást kellett végrehajtani egy gorillán – így nem csoda, hogy az állatkert először egy Valentin-napi posztban számolt be az örömhírről.

A nyugati síkvidéki gorillabébi még február 5-én jött világra, és Jameela nevet kapta, ami azt jelenti szuahéli nyelven, hogy „gyönyörű”. Az anyának, a 33 éves Sekaninak ez volt a negyedik szülése, melynek során sajnos komplikációk léptek fel.

Az állatkert állatorvosai ugyanis azt vették észre a terhesség alatt, hogy a főemlősön a preeklampszia jelei mutatkoznak. A terhességi toxémia vagy terhességi magas vérnyomás néven is ismert komplikáció a várandósság második felében alakul ki, és több szervet is érinthet. Súlyos esetben pedig akár a magzat és a kismama életét is veszélyeztetheti. És az emberek mellett a főemlősöknél is kialakulhat.

Az állatorvosok azután jutottak arra a következtetésre, hogy Jameelát idő előtt világra kell hozni, hogy a diagnózis megállapítását követően egy helyi szülészorvossal is konzultáltak.

A Jameelához és Sekanihoz hasonló nyugati síkvidéki gorillák Közép-Afrikában őshonosak, és a Természetvédelmi Világszövetség szerint a vadászat és a betegségek miatt a kritikusan veszélyeztetett fajok közé tartoznak. A Természetvédelmi Világalap, azaz a WWF adatai szerint a nyugati síkvidéki gorillák száma több mint 60 százalékkal csökkent az elmúlt 20-25 évben. De a gorillák születési rátája is alacsony, ami megnehezíti a populációcsökkenésből való kilábalást.

A műtétben közreműködő szülészorvos azt mondta, hogy Jameela világra segítése a karrierje egyik csúcspontja volt. „Meglepett, hogy Sekani anatómiája mennyire egyezik az emberi pácienseimével” – nyilatkozta Dr. Jamie Erwin.

Azonban a terhességhez hasonlóan a szülés sem volt zökkenőmentes, hiszen a beavatkozás után a kis Jameela azonnali orvosi ellátásra szorult. Ezért a műtétre való felkészüléshez, és a műtét utáni feladatok elvégzéséhez is szükség volt egy koraszülöttek kezelésére specializálódott orvos, azaz egy neonatológus segítségére.

„Hihetetlen volt, hogy ez az anya-gyermek páros mennyire hasonlított ahhoz, amit a kórházban látok hasonló körülmények között született csecsemőknél” – mesélte Dr.Robert Ursprung.

A baba a szülés után néhány órán át kritikus légzéstámogatásra szorult, de ahogy átállt az anyaméhen kívüli életre, elég szépen stabilizálódott

– folytatta a visszaemlékezést.


A Forth Worth Zoo tájékoztatása szerint Jameela, és az anyja is jól vannak, de Sekani egyelőre nem nagyon akar a gyerekével foglalkozni. „Annak ellenére, hogy többször is megpróbáltuk újraegyesíteni az anyát és a kicsinyét, Sekani kevés érdeklődést mutatott a kicsinye gondozása iránt” – közölte az állatkert.

Sajnos azt nem tudják pontosan megmondani, hogy miért nem alakult ki egyelőre megfelelő kötődés az anya és a kicsinye között. De az állatkerti szakértők feltételezése szerint az állhat a háttérben, hogy Sekani szervezete nem tapasztalta meg azokat a hormonális jelzéseket, amikkel egy természetes úton zajló szülés során találkozott volna.

A probléma megoldása érdekében az állatkert személyzete azóta elkezdett kiképezni egy másik gorillát, hogy megfelelő pótanyja lehessen Jameelának. A 24 éves Gracie pedig az intézmény tájékoztatása szerint azóta „kivirágzott”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik