Szórakozás

Eljátszotta a saját elrablását, ezért most börtönbe küldik a youtubert

A tajvani videós poénját annyira nem értékelték a kambodzsai hatóságok, hogy kétéves börtönbüntetést szabtak ki rá.

A főként elhagyatott épületek bebarangolásáról videókat készítő  youtubert, Chen Neng-chuant, és barátját, az átverésben besegítő Lu Tsu-hsient azért tartóztatták le ezen a héten, mert a tajvani videós még a hét elején több videót is feltett a közösségi oldalaira, amikben eljátsszák, hogy barangolás közben egy épület biztonsági őrei elrabolják és megverik őket.

A videókat egy Szihanukvil nevű kambodzsai kikötővárosban készítették. Ez a város pedig arról hírhedt, hogy a különböző helyi bűnbandák embereket rabolnak el, akiket aztán online csalásokra kényszerítenek.

A BBC beszámolója szerint az együtt letartóztatott két férfit máris elítélték egy kambodzsai bíróságon, és mindkettejüknek két évre börtönbe kell vonulnia.

A párost azután tartóztatták le, hogy Chen – aki Goodnight Chicken néven tölti fel a YouTube-ra a tartalmait – hétfőn videókat tett közzé, amik arról szóltak, hogy elrabolták őket, és segítségre van szükségük. Chen felesége pedig másnap azt is bejelentette a közösségi médiában, hogy eltűnt a férje.

A férfi ezután újabb videót tett közzé, amiben azt állította, hogy az emberrablók elől menekülnek, illetve azt, hogy a megpróbáltatások során több sérülést is szenvedett. És még a haja egy részét is leborotválták az emberrablók.

Az online nyomozók azonban hamarosan kétségbe vonták a történetet. Egy Liu Yu nevű influenszernek ugyanis sikerült bemérnie Chen tartózkodási helyét az általa közzétett felvételek alapján, és megmutatta, hogy ahelyett, hogy elfutott volna, ahogy állította, csak körbe-körbe mászkált.

Illetve azt is megkérdőjelezte, hogy az elrablói miért engedték volna meg neki, hogy megtartsa az élő közvetítéshez szükséges felszerelését.

A párost nem sokkal később le is tartóztatták a hotelszobájukban, majd a kambodzsai rendőrség egy sajtótájékoztatón mutatta be őket a kellékeikkel együtt.

Pénteken pedig azt is közölte a Szihanukvil tartomány bírósága, hogy bűnösnek találták őket „a társadalom biztonságának megzavarására való felbujtás” vádjában.

A tartományi kormány úgy kommentálta az esetet, hogy a két férfi szerintük „a becsületet, a rendet és a biztonságot sértő hamis tartalmú” videókat készített.

Mindketten kétéves büntetést kaptak, és egy nagyjából 700 ezer forintnak megfelelő pénzbüntetés megfizetésére is kötelezték őket.

Az online átverésekkel kapcsolatos emberkereskedelem hatalmas probléma Kambodzsában, és Szihanukvil az egyik legrosszabb terület, ahol ez előfordul. Egy tavaly közzétett ENSZ-jelentés becslése szerint mintegy 100 ezer embert kényszerítettek arra, hogy ilyen csalásokban dolgozzon az országban.

Az áldozatok többsége ázsiai férfi, de vannak, akik távolabbról, például Afrikából és Latin-Amerikából érkeztek – zárul a brit közmédia híre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik