Szórakozás

13 milliós bírságot kapott az RTL Fekete Pákó és a Sztárbox miatt

rtl
rtl
Elosztva: 10 és 3 millió forintot adásonként.

A Sztárbox erőszakos tartalmai miatt 10 millió forintos, Fekete Pákó megalázásáért pedig 3 millió forintos bírságot kapott az RTL

– derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatóságának közleményéből, amelyet az MTI-nek küldtek.

Az RTL bokszolós showműsorát az NMHH szerint „az RTL nem megfelelő korhatári kategóriába soroltan és nem megfelelő időpontban sugározta” november 5-én, melyet január 30-án vizsgáltak. Ahogy írják,

a műsorszámot ugyanis az erőszakos jelenetek miatt 16 éven aluliaknak nem ajánlott jelöléssel kellett volna ellátni, és ennek megfelelően csak 21 óra után lett volna közzétehető.

Hozzáteszik, hogy a Sztárbox nem minősül sportműsornak, sokkal inkább showműsornak, „amely hatásvadász módon, mintegy közvetítő közegként használta a résztvevőkre egyáltalán nem veszélytelen ökölvívást úgy, hogy a műsorszámban nem a sportág szabályai szerint folytatták le a mérkőzéseket” – állapította meg a testület.

Ezen felül további két eljárás ügyében vizsgálódnak még a műsorral kapcsolatban, azokról később döntenek.

Nemcsak a bokszműsorral, az RTL Reggeli című műsorának október 25-ei adásblokkjával is volt gond: Fekete Pákót alázták meg a műsorvezetők azzal, hogy a kamerák előtt levizsgáztatták állampolgári alapismeretekből.

Fekete Pákó alappal számíthatott könnyed, barátságos hangvételű beszélgetésre, ehelyett a műsorvezetők olyan helyzetet teremtettek, amelyet nem tudott megfelelően kezelni. Ezzel a szituációval a műsorvezetők visszaéltek, vendégük hiányosságaira fókuszáltak, és gúnyolódtak rajta.

3 millió forintot kell emiatt fizetnie az RTL-nek, és a jogsértés tényéről közleményt kiadnia.

A határozat kiemeli azt is, hogy „a médiaszolgáltató megvalósítja az emberi méltóság megsértését, amikor úgy mutat be egy szereplőt, hogy figyelmen kívül hagyja, illetve megsérti a társadalmi együttélés alapvető normáit – ebben az esetben a társadalmi integráció előmozdítását, a közösségi szolidaritást, az egymás iránti tiszteletet”.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik