Szórakozás

Egy rejtélyes alak sorra dönti ki sebességmérőkamerák oszlopait Olaszországban

X / Massimo71000
X / Massimo71000
Már legalább tizenöt traffipaxoszlopot döntött ki egy rejtélyes figura Olaszország északi részén. A közösségi médiában a kedvenc szerszáma miatt „Fleximan” néven hírhedtté vált elkövetőben sokan egyfajta népi hőst látnak, mások szerint azonban csak egy őrült bűnöző.

Külön rendőri egység alakult Észak-Olaszországban, hogy a „Fleximan” néven ismertté vált traffipaxterrorista ügyeivel foglalkozzon. Az ismeretlen vandál néhány hónappal ezelőtt kezdte meg működését és azóta már legalább tizenöt sebességmérőt döntött ki – írja a BBC.

Az ismeretlen elkövető akcióiról készült biztonsági kamerás felvételek futótűzként terjednek a közösségi portálokon. A rongálónak hamarosan népes rajongótábora lett, akik egy Robin Hoodot látnak „Fleximan”-ben, akinek ők adtak nevet kedvenc szerszáma, a flex (olaszul: felssibile) után.

A rendőrségnek nincs gyanúsítottja, egyelőre azt sem tudják, hogy egy, vagy több elkövetőt keresnek-e. Az biztos, hogy az eredeti „Fleximannek” vannak követői. Egy ötven éves rongálót őrizetbe vettek ugyan az északnyugati Piedmont régióban, de a bűncselekmények többségét az északkeleti Venetoban követték el.

Olaszországban az utóbbi években elszaporodtak az oszlopokra szerelt sebességmérők és ezzel együtt drasztikusan nőtt a gyorshajtóktól beszedett bírságok összege is.

Olaszországban jelenleg több mint 11 ezer traffipax működik, míg az Egyesült Királyságban 7700, Németországban pedig 4700. Csakhogy Olaszországban, a nyugat-európai országokhoz képest nagyon sokan halnak meg közlekedési balesetekben.

Míg egy év alatt az Egyesült Királyságban 26, Németországban pedig 31 baleseti halál jut minden egymillió lakosra, addig Olaszországban 54. (A magyar statisztika az olasznál is rosszabb, itt 56 baleseti haléleset történik egymillió lakosonként.) A halálos balesetek legfőbb oka pedig mindenütt a gyorshajtás, illetve az ittas vezetés.

„Fleximan” mindenesetre annyira felkapott téma lett a közösségi médiában, hogy már az országos politikai közbeszédbe is beszivárgott. A nacionalista Matteo Salvini, Olaszország közlekedésügyi minisztere, a pártjával az Európai Parlamenti választásokra készülve azzal próbál szavazatokat szerezni, hogy hangosan kritizálja Matteo Lepore bolognai polgármestert, az északi városban bevezetett 30 kilométer/órás sebességkorlátozásért, noha a szabályozást korábban Salvini minisztériuma is támogatta.

Bolognában sok autós tiltakozik a sebességkorlátozás miatt, egy az ügyben kiírandó népszavazást kezdeményező petíciót már több mint ötvenezren írtak alá. A kezdeményező, a 22 éves Guendalina Furini azt mondja, 30-as tempó mellett túl sokáig tart átjutni a városon és szerinte a balesetek többségét egyébként is drog, vagy alkohol hatása alatt álló sofőrök okozzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik