Szórakozás

Zsidó férfi lett volna a spermadonora egy azonosnemű párnak, de a Gázai konfliktus miatt inkább megszakították vele a kapcsolatot

Menahem KAHANA / AFP
Menahem KAHANA / AFP

Amióta a Hamász tavaly október elején betört Izrael területére és brutális vérengzést rendezett, a világ gyakorlatilag két részre szakadt. Sokan csak a történtek hatására kezdték el megismerni az izraeli-palesztin konfliktus történetét, és kezdték kialakítani álláspontjukat a kérdésben. És bár ember legyen a talpán, aki meg tudja ítélni, kinek van ténylegesen igaza, sokan nem riadnak vissza attól, hogy sarkos véleményt fogalmazzanak meg a kérdésben – akár azon az áron is, hogy saját emberi kapcsolataikat teszik tönkre.

Ilyen helyzet áldozata lett egy 22 éves ausztrál fodrász, akinek az Indy100-en jelent meg a története. A férfi, Jay Lazarus házas, vállaltan meleg és zsidó. 2022-ben döntött úgy, hogy spermadonornak áll, azzal a céllal, hogy más azonos nemű pároknak segítsen abban, hogy gyereket tudjanak vállalni. Így került kapcsolatba egy leszbikus párral, a férfi saját bevallása szerint rövid idő alatt nagyon szoros kapcsolat alakult ki hármuk között. 2023 szeptemberére minden akadály elhárult az elől, hogy Lazarus a donorja legyen a párnak, le is adta mintáját, mindenki a következő lépésre, a beültetésre várt. Csakhogy jött október 7-e és a Hamász támadása. A következő napokban Izrael megindította válaszcsapását, ami már akkor rengeteg ember életét követelte a Gázai övezetben. Ezt követően kapott a pártól Lazarus egy üzentetet, ami teljesen sokkolta.

A pár mindenekelőtt megköszönte neki az addigi segítséget, ők maguk is elismerték, hogy kialakult egy szoros kötelék, ám a világban történtek mindent megváltoztattak. Mint írták, az Izrael és a Gázai övezet palesztinjai között zajló háború mélyen érintette őket, ami miatt etikai kérdések vetődtek fel bennük. Hangsúlyozták, hogy az izraeli és palesztin áldozatokat ugyanúgy sajnálják, viszont finoman közölték azt is, hogy nem akarják, hogy a majdan megszülető gyerekük „hordozza Lazarus identitásának egy részét”, így elvetették azt, hogy a zsidó férfi legyen a donoruk.

A férfit mélyen érintette a pár döntése, hetekkel később számolt be minderről az Instagram-oldalán  – mint írta, kellett egy kis idő, mire feldolgozta.

Ez a két nő inkább visszament a kezdőpontra, minthogy elfogadják az én zsidó spermámat

– kezdte keserűen, majd azt kezdte feszegetni, hogy az ítélkezés még mindig elterjedt a világban, még a „kedvességet és szeretetet” hirdető progresszív körökben is. Úgy látja, az antiszemitizmus nem egy múltban ragadt rossz emlék, hanem egy olyan veszély, ami a mai napig itt él velünk. Tudja, hogy nem befolyásolhatja a pár döntését, tiszteletben tartja azt, ugyanakkor nem fogja ennek hatására megváltoztatni a nézezeit és az értékrendjét.

Büszke vagyok arra, hogy meleg vagyok, büszke vagyok arra, hogy zsidó vagyok és büszke vagyok arra, hogy kiállok a gyűlölet ellen

– zárta posztját a férfi. A két nő nevét nem hozta nyilvánosságra, ahogy a média sem, mindössze annyit lehet róluk tudni, hogy szintén ausztrálok.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jay Lazarus (@jay.lazarus86) által megosztott bejegyzés

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik