Szórakozás

Elfogták a telefonbetyárt, aki tavaly ősz óta több száz bombafenyegetéssel borzolta Franciaország kedélyeit

Franciaország nyugati részén elfogtak egy 13 éves fiút, akit azzal gyanúsítanak, hogy tavaly ősz óta bombafenyegetések százaiért felelős – írja az MTI a rennes-i ügyészség csütörtöki közlése nyomán. A telefonbetyár ellen még aznap büntetőeljárást indítottak.

A tanulót azzal vádolják, hogy Franciaország szerte bombafenyegetések százait jelentette be különösen repülőterek, bíróságok és egyetemek ellen. A fiatal gyanúsított beismerte, hogy „játékvágyból” cselekedett, mindenféle politikai vagy vallási indíték nélkül.

A hatóságok kezére került diákot legalább 380 bombafenyegetéssel vádolják a Le Parisien című francia lap jelentése szerint.

A fiú ugyan külföldi hálózaton keresztül tette a bejelentéseket, a nyomozóknak mégis sikerült a nyomára bukkanniuk. A rendőrség először az egész családot őrizetbe vette, a szülőket és fivérét később azonban elengedték, mert nem találták bizonyítékát annak, hogy közük lett volna az ügyhöz.

A sorozatos bombafenyegetések az ősszel komoly fennakadásokat okoztak egész Franciaországban. A hívások egy tanár elleni halálos iszlamista támadás és a gázai övezeti háború kitörése nyomán kezdődtek el. A hatóságok nem tudtak megállapítani kézzelfogható fenyegetést vagy politikai indítékot a háttérben. A rendőrség szerint az iskolák kiürítéséről készített felvételeket több millióan tekintették meg a közösségi médiában. A repülőterek elleni bombafenyegetések pedig napokra megbénították a légikikötők forgalmát.

Philippe Astruc illetékes ügyész szerint a fiú terhére rótt bejelentések közül igazolhatóan – a többi között – a rennes-i pályaudvar és az Ouest France regionális lap szerkesztősége ellen december 28. és január 10. közötti időszakban elkövetett bombafenyegetéseket tudják összefüggésbe hozni vele. A súlyos személyiségzavarral küzdő diák ellen már korábban hoztak egy egyéves nevelési rendszabályt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik