Szórakozás

Dobó Kata: Sokáig szégyelltem, hogy szexszimbólumnak tartottak

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
A mai fejével viszont már tudja, hogy ezzel nincs semmi baj – erről a Kern Andrással és Koltai Róberttel közösen adott interjújában beszélt a színésznő.

1997-ben került a mozikba A miniszter félrelép, ami azóta is tartja a nézőszám-rekordot a rendszerváltás óta bemutatott magyar filmek között. Az nlc rendező-főszereplő páros Kern Andrással és Koltai Róberttel, valamint Dobó Katával beszélgetett a filmről, a színésznőt ez a vígjáték tette országszerte ismertté.

Tavalyelőtt volt 25 éves a film, akkor láttam hosszú idő után először újra. Kibéreltek egy kis mozitermet, ahol újra levetítették. Néztem magam, és az jutott eszembe, hogy Jézus Mária, de béna voltam. Nem tudtam semmit

– idézte fel az interjúban Dobó Kata, aki Marosi Tündét, az ellenzék titkárnőjét alakítja.

Kern András elmondta, Andy Vajna producer kérése az volt, hogy az ország legjobb színészeiből válogassák össze a szereplőgárdát, viszont a titkárnő szerepénél ragaszkodott ahhoz, hogy találjanak új embert.

Úgy gondolta, hogy jót tenne a filmnek egy friss, korábban még nem látott arc, egy külföldi nő vagy egy magyar gyönyörűség, aki korábban még nem volt kamerák előtt. Sok-sok ember megnézése után jutottunk el oda, hogy egyszer csak egy Kovács Kata nevű fiatal nő toppant be hozzánk, aki nemcsak gyönyörű volt, de irtózatosan jó is. Nagyon beleszerettünk szakmailag, meg úgy egyébként is

– magyarázta Kern.

Dobó is mesélt a castingról, amire elmondása szerint egy barátnője anyukája protezsálta be. „Mire sorra kerültem, már nagyon sok lányt láttak, és csalódottak voltak, hogy nem találták a megfelelőt” – fogalmazott a színésznő, majd a folytatásban elárulta: az esélytelenek teljes nyugalmával ment be a szereplőválogatásra.

Biztos voltam abban, hogy nem engem akarnak, ezért nyugodt maradtam. Aztán a második körnél ez elmúlt. Ott ültem a váróban több lány között, és egyszer csak odajött az Andris azzal, hogy »Mi téged akarunk, jó?«, majd elment. Hát, nem segített. Aznap nagyon rossz voltam. Éreztem, hogy már közel vagyok, és tétje van a dolognak, ami rossz hatással volt rám. Aztán Andyt is meg kellett győzniük, mert nem engem akart.

Koltai Róbert megerősítette, hogy míg ők Kernnel biztosak voltak Dobó Kata kiválasztásában, Vajna szeretett volna tovább keresgélni. „Végül ő is rábólintott” – tette hozzá a színész-rendező.

Kern András azt is megosztotta, sokat foglalkoztak azzal, hogy Dobó jól nézzen ki a filmben, mert a producernek fontos volt, hogy „ha már nem ismert színésznő játssza a szerepet, akkor gyönyörűséges legyen”.

És ő gyönyörűséges volt. Még az is pontosan meg volt tervezve, hogyan lógjon rajta a törülköző vagy vizes legyen-e a haja a jelenetben.

Kern az interjúban leszögezte, nincs okuk szégyenkezni a film miatt, Dobó Kata viszont azt mondta, volt idő, mikor ő szégyellte.

Furcsa volt számomra, hogy általa egyik pillanatról a másikra megismert az ország. A szakmában sokan irigyeltek, hogy ez ilyen gyorsan sikerült. Volt ebben rosszindulat, én pedig akkoriban hajlamos voltam elhinni mindent, amit mondtak rólam. Ha azt mondták, hogy nem vagyok elég jó, én elhittem

– vélekedett a színésznő, hozzátéve: legalább 15-20 évébe telt, hogy tudatosítsa magában, hogy elég jó.

Rájöttem, hogy túlságosan beengedtem a külvilágot. El kellett fogadnom, hogy én voltam a filmben a szexi faktor. Azért is volt nehéz megtalálniuk a megfelelő lányt a szerepre, mert vannak dolgok, amiket nem lehet eljátszani. A szexuális kisugárzást nem lehet eljátszani. A bájt sem lehet eljátszani. Valaki szexi vagy nem szexi. Bájos vagy nem bájos. Éveken át hallgattam, ahogy mondják a pasik, hogy »Úristen, ott voltál egy plakáton a szobám falán«. Sokáig szégyelltem, hogy szexszimbólumnak tartottak. A mai fejemmel már tudom, hogy nincs ezzel semmi baj.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik