Szórakozás

Csonka és Stohl a csúcstartók, de emlékszik Katona Klárira? – Így cserélődtek a Reggeli műsorvezetői 27 év alatt

24.hu
24.hu

Csonka és Stohl a csúcstartók, de emlékszik Katona Klárira? – Így cserélődtek a Reggeli műsorvezetői 27 év alatt

Egy nagyobb megszakítás volt ugyan, de az RTL reggeli beszélgetős műsora egyidős a csatorna indulásával. Nemrég Szabó Zsófi és Miller Dávid távoztak a műsorvezetők csapatából, de más szereplőkkel már sokszor történt meg mindez az elmúlt közel három évtized során. Vajon emlékszünk mindegyikükre?

1997. október 28-án indult Jó reggelt! címen az RTL-en (akkor még RTL Klubon) egy reggeli beszélgetős műsor, melyben a napi színes, aktuális dolgokat beszélték át a műsorvezetők, kanapén ülve.

A műsor később Reggeli címen Alföldi Róberttel, Szily Nórával, Katona Klárival indult, hozzájuk csatlakoztak később a Pa-dö-dő együttes tagjai (Falusi Mariann, Lang Györgyi) és Novák Péter zenész is 1998-ban.

1999-ben nagy változás állt be: Kotroczó Róbert átigazolt az RTL-hez a TV2-től, és újradefiniálta a beszélgetős műsort. Alföldi, Szily és akkor már Novák mellé csatlakozott Balázsy Panna és Stohl András, akikkel hosszú évekre kialakult egy erős műsorvezetői mag. Annyi különbséggel, hogy Szily távozott a konkurenciához, helyére Barabás Éva és Ábel Anita kerültek, miképp Csonka András is állandó arca lett a műsornak.

rtl

Számos színész, énekes kipróbálhatta magát műsorvezető szerepben 1997 óta, így készítettünk egy grafikont (alább látható), amelyen az nézhető meg, hogy ki mikor csatlakozott, majd távozott a műsorból és visszatért-e a későbbiekben.

Ábránkon kizárólag azokat vettük figyelembe a Reggeli indulása óta, akik állandó és nem vendégműsorvezetők voltak. Negyvenhárman vannak, nemek szerinti megoszlásban 25 nő és 18 férfi. Hasonlóan a nők javára billen a mérleg a jelenlegi műsorvezetők esetében is: Szabados Ágnes, Peller Mariann, Peller Anna és Nádai Anikó mellett Tihanyi Péterrel és Papp Gergellyel találkozhatnak reggelente a nézők. (Cikkünk írásakor a csatorna még adós az új műsorvezetők bemutatásával, akik Szabó Zsófi és Miller Dávid távozása után kerülnek majd a műsorba.)

Ábránkon bal oldalon a nevek olvashatók, fentről lefelé időrendben a szerint, hogy mikor vezették (először) a reggeli műsort. Akinek a sávjában szakadás látható, az egy kisebb-nagyobb szünet után visszatért a képernyőre.

Mokkás arcok is vezették

Bár csak egy-egy évig, de Istenes László és Mádai Vivien is vezették a Reggelit, ami annak fényében érdekes, hogy ők ketten később a konkurens TV2 reggeli műsorának, a Mokkának lettek húzónevei. Erdélyi Mónika is a konkurenciához került később, igaz, ő a FEM3 Cafén volt műsorvezető többek között Berki Krisztiánnal.

Csúcstartónak Stohl András és Csonka András számítanak holtversenyben, akik – egy év csúszással – 12 különböző évben vezették a műsort.

Őket Ördög Nóra követi tíz évvel, és bár két szakaszban, de Peller Mariannt is közel ennyi, kilenc éven át láthattuk és láthatjuk jelenleg is a képernyőn. Testvére, Peller Anna épphogy lecsúszott a dobogóról a nyolc évével – ugyanennyi jutott Balázsy Pannának, illetve a Pa-dö-dő énekeseinek is.

Érdekesség, hogy voltak olyan arcok, akiket többször visszahozott a csatorna a beszélgetős műsorba: Szily Nóra 2000-es távozása után 2006-ban visszatért egy rövid időre, ahogy később Barabás Éva és Peller Mariann, továbbá két év kihagyás után Falusi Mariann és Lang Györgyi is.

2011-ben egy időre megszűnt a Reggeli, akkor az RTL úgy indokolta ezt: „A túlzsúfolt piacon és a Magyarországon 2008 óta tartó pénzügyi válság miatt a csatorna reklámbevételei folyamatosan csökkentek. Ahhoz, hogy a csatorna a jövőben is sikeresen, hatékonyan és gazdaságosan működhessen, az RTL Klub a megváltozott helyzethez kívánja igazítani műsorpolitikáját”. 2017-ig kellett várni az újraindulásra, az akkor még egy párt alkotó Peller Anna-Lukács Mikike párossal. Hozzájuk csatlakozott előbb Fehér Tibor színész és az akkor épp a Barátok köztből távozó Lékai-Kiss Ramóna.

A műsor második elindulása óta sok víz lefolyt a Dunán: az egykori húzónevek ma már vagy visszavonultak a tévés műsorvezetéstől (Alföldi, Balázsy, Csonka), vagy épp a TV2 csapatát erősítik (Stohl, Lékai-Kiss, Ördög) – egy biztos: 27 év alatt az RTL műsora szereplőkben sok változáson ment keresztül. Sőt, a néhai műsorvezetők manapság vendégként is felbukkanhatnak néhány perces blokkokban, hogy elmondják, hol nyaraltak, mit néztek a tévében.

Cikkünk végén galériát mutatunk a műsor pillanataiból – a lenti képre kattintva nosztalgiázhat is.

Galéria
RTL
Ördög Nóra és Sebestyén Balázs
Olvasói sztorik