Szórakozás

Bizarr videókat posztolnak Mága Zoltán nevében a Facebookra, miután ellopták egymillió követős oldalát

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
A hónapok óta megoldatlan ügy hamarosan a Nemzetközi Bíróság elé kerülhet.

A profilképen még Mága Zoltán látható, a borítókép még mindig az újévi koncertet hirdeti, a meghökkentő, idegen nyelvű tartalmakat azonban már nagyjából fél éve nem a hegedűművész posztolja ki a nevével fémjelzett Facebook-oldalra. Mága az rtl.hu-nak elárulta,

ismeretlen spammelők kezébe került nagyjából egymillió követővel rendlekező Facebook-oldala.

„Június 30-án külföldön tartózkodtam, és azt vettem észre, amikor az oldalam kezelőfelületét szerettem volna megnyitni, hogy elszállt a Facebook. Szóltam a kollégáimnak, hogy nézzék meg, ám ekkor már ők sem tudtak belépni” – idézte fel az oldalnak az esetet a zenész. Hozzátette: ez már önmagában is nagy veszteség, de

egy céges bankkártya is a fiókhoz volt rendelve, amiről leemelték az összes pénzt.

A szóban forgó Facebook-oldalon azóta közzétett videók között van olyan, amin vasrudakkal hadonászó ázsiai munkások láthatók egy építkezésen, de olyan is, amit „fantasztikus modern disznóhús-feldolgozó gyár technológia.mp4” szöveg kíséretében osztottak meg. Gyakoriak az értetlenkedő vagy épp felháborodott kommentek, és akadnak olyanok, akik azt hiszik, hogy a bizarr tartalmakat Mága posztolja.

Mélyen elszomorít, hogy a közönségem – ha nem sejti, nem tudja, mi áll az egész mögött – azt láthatja, hogy az »oldalamon« már régen nem olyan tartalmakat osztok meg, mint azelőtt. Pedig az Instagramon a kezdetektől kommunikáltam, mi történt, figyelmeztettem a rajongókat a veszélyre

– mondta el Mága Zoltán, aki az esetet követően két új profilt is létrehozott, de ezek nem voltak hosszú életűek. „Új privát oldalt csináltam a barátok számára, ahol rövid időn belül több ezren követtek be. De ezt a profilt is letiltották, mert állítólag nem felelek meg a szabályzatnak. Pedig itt csak három, huszonnégy óráig elérhető story-videót tettem közzé, amin hegedülök. Igazán nem értem, hogy miért történik mindez” – mesélte.

Elmondása szerint hiába kérte a közösségi oldalt, hogy oldják meg a helyzetet:

Hiába fordultunk panaszunkkal a Facebookhoz, egyáltalán nem tudtak segíteni. Hiába küldtem el a személyiségemet igazoló okmányaimat, ez sem volt elég. A Facebook csapata azt ígérte, hogy negyvennyolc órán belül reagál a problémára, azonban később válaszra sem méltattak.

Mága Zoltán feljelentést tett, a Nemzeti Nyomozó Iroda jelenleg is nyomoz az ügyben, profilja visszaszerzésére azonban egyre kevesebb a remény, ugyanis a hackertámadásokat tipikusan nagyon nehéz felgöngyölíteni. Mága azt mondja, a következő lépés valószínűleg az lesz, hogy a Nemzetközi Bírósághoz fordul.

Mint mondta, az utóbbi időben többen kérdezték tőle, hogy elvették vagy eladta-e a felületet.

Eddig nem akartam nyilatkozni, hogy ne akadályozzam a nyomozást. Viszont mivel már nagyon sokan kérdezik, hogy mi történt, úgy érzem, muszáj megszólalnom. Természetesen nem adtam el. De az oldal jogos tulajdonosaként nem érvényesíthetem a jogaimat

– mondta, hozzátéve: rengeteg álprofil van a nevével, ezért mindenkit arra figyelmeztet, hogy semmilyen körülmények között ne adják meg személyes adataikat ezeknek az adathalászoknak, ő ugyanis sosem kérné ilyesmire a közönségét, a követőket.

A Facebookot célzó támadás után egyébként rögtön jött egy másik is: Mága YouTube-csatornáját is feltörték, és elkezdték elárasztani reklámokkal, ott azonban azonnal felléptek a hackertámadás ellen, és pár napon belül sikeresen vissza tudták állítani a hegedűs jogköreit. Mága Instagram-profilja továbbra is zavartalanul működik, amíg nincs előrelépés az ügyben, ott kommunikál követőivel.

A művész nemrég az Egyesült Államokba látogatott, ahol többek között Donald Trumppal is találkozott, aki állva tapsolta meg hegedűjátékát.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik