Szórakozás

Útlevél és jegy nélkül repült egy férfi Dániából Los Angelesbe, de nem tudja, hogyan csinálta

Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / AFP
Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / AFP
Úgy utazott Koppenhágából Los Angelesbe egy orosz és izraeli igazolványokkal rendelkező férfi, hogy nem volt repülőjegye és útlevele sem. Az amerikai hatóságoknak nem tudta megmondani, hogyan csinálta.

Útlevél és vízum nélkül akart belépni az Egyesült Államokba a Los Angeles-i repülőtéren egy 46 éves férfi – írja egy FBI-jelentésre hivatkozva a Guardian című brit lap.

Szergej Vlagyimirovics Ocsigava november 4-én, a Scandinavian Airlines 931-es járatával érkezett Koppenhágából Los Angelesbe. A belépőket ellenőrző hatóságoknak azt mondta, a papírjait a repülőgépen felejtette, a határőrök azonban semmit sem találtak a gépen, aztán kiderült, hogy a férfi neve nem szerepel egyetlen beérkező járat utaslistáján sem.

Miután őrizetbe vették, a hatóságok átkutatták Ocsigava holmiját. A férfinak nem volt útlevele és vízuma sem. Orosz és izraeli igazolványokat találtak ugyan nála, de a jelentés arra nem tér ki, hogy a férfi milyen állampolgárságú, vagy kettős állampolgár-e.

A férfi telefonján találtak egy fotót, melyen részben látszik egy útlevél is. A fotón az útlevél száma, a születési dátum, és a név is kivehető, csakhogy az amerikai hatóságok szerint a dokumentumban szereplő fényképen nem a reptéren elfogott férfi látható.

A 931-es járat személyzete elmondta, a férfi a felszállás előtt egy olyan ülésben ült, amelyiknek üresnek kellett volna lennie. Felszállás után a férfi fel-alá járkált a gépen, mindig más utas mellé ült le és megpróbált beszélgetést kezdeményezni, de senki sem törődött vele. Hozzátették: a férfi repetát kért az utasoknak felszolgált ételből, majd megpróbálta megdézsmálni az utaskísérők csokoládékészletét.

Ocsigavát az FBI is kihallgatta. A férfi azt mondta, filozófia, közgazdaságtan és marketing doktorátusa van, utoljára Oroszországban dolgozott, de három napja nem aludt és nem igazán érti, mi folyik körülötte. Azt mondta, nem emlékszik, hogyan jutott fel a koppenhágai repülőgépre és arra sem, hogyan jutott át az európai biztonsági ellenőrzéseken.

Ocsigavát azzal vádolták meg, hogy potyautasként utazott egy repülőgépen, de a férfi egy december 5-i bírósági meghallgatáson ártatlannak vallotta magát. A tárgyalását december 26-án tartják majd. Ha elítélik, akár három év börtönt is kaphat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik