Szórakozás

15-ször kérték meg a kezét, mégis a szüzességet választotta az 58 éves nő

Ő Albánia utolsó fogadott szüze.

Az 58 éves Burrnesha Duni fogadott szűz, ami egy szokatlan életmóddal jár. Úgy 35 éve úgy döntött, követi az albánok körében „burrnesha” néven ismert ősi balkáni hagyományt, vagyis férfiként éli le az életét. Levágta a hosszú haját, férfi ruhákat visel, és mostanra ideje nagy részét a hegyi faházában tölti a német juhászkutyájával – írta róla pár napja a Daily Express. Állítólag Duni, azaz Gjystina Grishaj Albánia utolsó burrneshája, fogadott szüze, és talán egy tucatnyian maradtak az egész Balkán területen.

Duni nagyon szereti a focit, az olasz válogatott a kedvence, egy alkalommal még az unokaöccsét is kizárta két órára a házából, mert összeszólalkoztak, a fiú az angol válogatottnak szurkolt.

Burrneshaként ő lehet a családja kenyérkeresője, a háztartás feje, éppen ezért is fogadott szüzességet.

Amikor apám meghalt, az öcsém és a húgom még fiatalok voltak. Abban az időben egy lány vagy egy nő mindig csak kiszolgálta a többieket. Két lehetőségem maradt: a férjem családját szolgálom, vagy fogadott szűzként a saját családomat szolgálom.

Az ő társadalmukban csak a férfiaknak volt szava, „ha valaki túl akart élni, annak férfivá kellett válnia” – mondta még tavaly a BBC-nek. A többszázéves hagyomány azon alapul, hogy a nőknek kevesebb joguk volt, de ha szüzességi fogadalmat tettek, és férfivá váltak, azon túl már férfinak számít.

Elég későn jutott elhatározására, ekkorra, 23 éves korára már 15 házassági ajánlatot utasított el, sok választási lehetősége lett volna, de szerette azt a szabadságot, amit az apja nyitottságának addig köszönhetett.

Ugyanakkor úgy volt ismert, mint akivel nem érdemes szórakozni, mindig is erős volt, szerinte sok srác félt is tőle.

Teljesen férfiként tekintek magamra, nőnek lenni az egy dolog, fogadott szűznek egy másik.

Azt gondolja, a nőknek azt az életet kell választaniuk, mint amit ő, mert az elégedettséget és hatalmat ad, de ehhez ma már nem kell szüzességet fogadniuk.

A nők manapság szerencsések, mert függetlenek lehetnek, és azt tehetnek, amit csak akarnak. Örülök, mikor azt látom, hogy egy nő ma már lehet ügyvéd, elnök vagy igazgató.

A Express egyébként arról is ír, Duni csak 200 font (90 ezer forint) ellenében volt hajlandó leülni velük beszélgetni otthonánál, ami annyira elzárt, hogy még egy dzsippel is komoly kihívás volt elmenni oda. Az interjú végénél a lap operatőre elveszítette a drónját, majd pár óra múlva Duni hívta őket, megtalálta az erdőben. De ára van: 24 doboz sör.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik