Szórakozás

Bombasztikus meglepetést okozott a család kedvenc, 100 éves kerti dísze

Az idős walesi házaspár úgy élte meg a „piros tojásról” szóló szörnyű felfedezést, mintha egy „régi barátot” vesztettek volna el.

Hihetetlenül szerencsésnek mondhatja magát az az idős walesi házaspár, akik nemrég megtudták, hogy kertjük kedvenc kincse, a család százéves „piros tojása” valójában nem az, aminek hitték, hanem egy éles bomba. De természetesen nem a felfedezés miatt, hanem azért, mert sosem robbant fel a kertjükben a szóban forgó bomba – pedig amúgy állítólag egyáltalán nem bántak vele kesztyűs kézzel.

A Guardian azt írja, hogy a pembrokeshire-i Milford Havenben élő idős házaspár tagjai, Sian és Jeffrey Edwards ugyan a felfedezés előtt is tisztában voltak vele, hogy a kedvenc kerti díszük egy régi bomba, de mindezidáig azt hitték, hogy nem éles. Az idős asszony azt mesélte, hogy korábban olyannyira biztos volt ebben, hogy a kertészkedéshez használt kis ásóját is mindig a bombának ütögette, ha le akarta róla szedni a földet.

Szerdán azonban egy rendőrtiszt tájékoztatta őket, hogy a kerti dísz valójában egy éles bomba, majd rögtön értesítette is a védelmi minisztériumot a helyzetről. Egy órával később pedig már azt közölte velük, hogy másnap már jönni is fognak a tűzszerészek.

„Egy szemhunyásnyit sem aludtunk egész éjjel. Hat órán át nem tudtunk aludni” – mondta a 77 éves Jeffrey, aki több képet is megosztott a piros bombáról.

Másnap azt mondtam a tűzszerészeknek: »Nem hagyjuk el a házat, itt maradunk. Ha felrobban, mi is felrobbanunk vele együtt«

– emlékezett vissza a helyzetet nehezen viselő idős úr.

A bombát végül egy használaton kívüli kőbányába szállították, majd öt tonnányi homok alá temették, és felrobbantották.

A hároméves kora óta ugyanabban ugyanabban az utcában élő Jeffrey azt mondta, hogy olyan volt, mintha egy közeli barátját veszítette volna el.

Régi barátom volt. Nagyon sajnálom, hogy szegény öreg darabokra robbant

– fogalmazott az idős úr. Majd elmesélte a több mint 100 éves bomba kalandos történetét, amivel ő is a ház korábbi lakóinak, a Morris családnak köszönhetően ismerkedett meg. A történet röviden így hangzik:

A Királyi Haditengerészet hadihajói horgonyt vetettek a St Brides-öbölben, és a walesi Broad Haven falu felé eső homokot használták céllövöldözéshez. A Morris család feje pedig ebben az időben rendszeresen szállított limonádét a strandra a szomszéd faluból. Mígnem egyik alkalommal aztán felfedezte a méretéhez képest igen nehéz piros bombát, amiről azt hitte, hogy nem éles – ezért a szekeréhez vitte, majd hazaérve lerakta a kertbe.

Azóta pedig a házba utánuk beköltöző Edwards-ék sem próbálták meg arrébb helyezni a kerti dísszé avanzsáló éles robbanótöltetet.

A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a bomba egy 30 kilogramm súlyú haditengerészeti lövedék volt, amit elszállítottak a helyszínről, és meg is semmisítettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik