Szórakozás

10 évet ült börtönben, most otthonvédelmi tippeket osztogat az egykori besurranó tolvaj

A floridai Jen Gomez a rácsok mögött döntött úgy, hogy a bűnös múltja alatt szerzett tudást megpróbálja valami jóra használni. Mióta kiszabadult, elrettentő történeket oszt meg a TikTokján a büntetéséről.

Azt gondolná az ember, hogy egy riasztórendszer vagy egy idegenekkel barátságtalan háziállat megfelelő védelmet nyújthat a besurranó tolvajok ellen, ha üres a lakás, azonban egy egykori besurranó tolvaj nemrég nyilvánosság elé állt, hogy lerántsa a leplet ezekről a tévhitekről.

A 10 éves börtönbüntetése után jó útra térő floridai Jen Gomez szabadlábra kerülve tiktokozni kezdett, a közösségi oldalán pedig olyan oktató jellegű videókat oszt meg, amikben saját élményeit elmesélve próbálja eltántorítani a követőit a bűnös élettől, és az azzal járó börtönbüntetésről. Az egyik videójában például arról beszélt milyen rossz volt, amikor terhesen letartóztatták, és börtönbe kellett vonulnia.

De pár nappal ezelőtt egy olyan videót is megosztott, aminek a segítségével a besurranó tolvajok gondolkodásába is betekintést nyerhetünk. Az egykori besurranó tolvaj ugyanis elmesélte, mire figyelt oda korábban, amikor új ingatlanokat keresett, és egyúttal azt is megosztotta, milyenek voltak számára az ideális körülmények, amikor még betörésekből élt.

Gomez szerint egy jó betörő legjobb barátai a rossz időjárás, a biztonsági rendszerek és a háziállatok.

@jenjen.gomez PROTECT YOUR HOME AGAINST BURGLARY.. I used to be a burglar.. here’s the checklist I used to follow! #burglar #burglary #floridalife #floridaprison #prison #lowell #prisonshower #homes #homebreakin #protectyourhome #prisonstories #prisontiktok #prisonbreak #jailstories ♬ original sound - Jen Jen Gomez

„Az első dolog, amit tennék, hogy megnézném az időjárást. Ha ragyogó, szép, napos idő lenne, akkor igyekeznék olyan helyeket keresni, amik elszigeteltebbek, kietlenebbek, ahol a házak távolabb vannak egymástól” – mondta a Daily Mail által bemutatott, tízperces hossza ellenére is pár nap alatt több mint 2 millió lejátszást elérő videójában az egy egykori besurranó tolvaj.

Az ex-tolvaj ezután azzal folytatta, hogy ha szép az idő, az emberek nagyobb valószínűséggel vannak kint a kertben, sétáltatják a kutyájukat, tolják a babakocsiban a gyerekeiket, vagy játszanak a gyerekeikkel az udvaron – így jó időben rengeteg szemtanú lehet. De ha borús idő van, és még az eső is esik, akkor jóval kevesebben szúrhatnak ki egy betörőt.

 És ilyen időjárási körülmények között az emberek nem csak, hogy nincsenek kint, de nem is fognak üldözni, nem fognak kijönni, csak azért, hogy kíváncsiskodjanak, mert szerintük valami furcsán néz ki, hogy teljesen elázzanak.

Gomez a megfelelő esős napokon már korán reggel, gyakran hajnali fél hat körül nekiállt megfelelő célpontokat keresni, hogy az általa „csúcsidőszaknak” nevezett időintervallumban – reggel 8 és 11 óra között – már a betörésekkel foglalkozhasson.

Bár a biztonsági rendszer sokak számára nyújt biztonságérzetet, Gomez szerint ez tévedés. Ő például direkt olyan ingatlanokat keresett, amik fel voltak szerelve biztonsági rendszerrel, mert abból a feltételezésből indult ki, hogy az ingatlanban található értékek miatt üzemelték be az extra védelmet. „Az emberek, akiknek riasztójuk van, valószínűleg rendelkeznek valamivel, amit meg akarnak védeni” mondta Gomez.

Majd azt is hozzátette, hogy a riasztó megléte plusz 10-15 perc időt adott neki, mert a letartóztatása előtti időszakban a riasztókat üzemeltető floridai cégeknél a sok téves riasztás miatt az volt a bevett gyakorlat, hogy csak azután értesítették a hatóságokat, amikor az ingatlan tulajdonosával már beszéltek. 

Az egykori besurranó tolvaj emellett azt a triviális információt is megosztotta a követőivel, hogy az alacsony ablakokon lehet jól bemászni, valamint azt a kevésbé triviális információt is elárulta, hogy valójában a kertben szabadon engedett házállatok is megkönnyítik a betörők dolgát, mert az ilyen ingatlanokban általában nem kapcsolják be a biztonsági rendszerek mozgásérzékelőit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik