Szórakozás

Frei Tamás: Örülünk, hogy a miniszterelnökünk jól kifejezi magát angolul, de Európában ezt néha a zöldségárus is tudja

Marjai János
Marjai János
Úgy gondolja, a magyar inflációs helyzetért az ügyetlen gazdaságpolitika is nagyban felelős.

Interjút adott a Blikknek Frei Tamás. Érintették a magyar televíziózás helyzetét is, Frei pedig elmondta, nem igazán van képben a hazai viszonyokat tekintve.

Nagyjából tíz éve nem láttam magyar tévéműsort. Azt sem tudom, kik szerepelnek most benne.

Frei elmondta, alapvetően már csak külföldi sajtót olvas, ideje jelentős részét pedig az utazás és az írás teszi ki. Könyvében előszeretettel próbál a jövőbe látni, a lapnak is hozott egy példát:

Amiket ma a hírekben látunk és olvasunk, azok nem váratlanul történnek, hanem egy hosszú, hónapokig tartó folyamat eredményei. Én szakértők segítségével megpróbálok mindig néhány réteggel mélyebbre ásni egy témában, ráérezni azokra a folyamatokra, melyekből néhány hónap múlva hír lesz. Én például már most tudom, hogy megállapodtak a Liszt Ferenc repülőtér eladásáról, hogy az üzlet lényegében megköttetett, de ez csak néhány hónap múlva derül majd ki, akkor szerepel majd a hírekben, mert addig még ki kell dolgozni a részleteket. Kezdetben mindig újságíróként működöm, majd az információk birtokában gyorsan megírom a könyvet, s ha időben megjelenik, akkor az olvasó számára hiteles lesz, amikor a hírekben hetekkel vagy hónapokkal később viszontlátja azt, amit nálam már olvasott.

Freinek Budapesten, Nizzában, Firenzében és Miamiban is van otthona, minden városban tölt bizonyos időt évente. A lap arról kérdezte, hogyan vannak a magyarok elkönyvelve ezekben a régiókban.

„Megváltozott sok minden az elmúlt években. Orbán Viktor nagyon sok ember radarképernyőjén feltűnt külföldön. A múltkor defektem volt Olaszországban, a papírok kitöltése alatt kiderült, hogy magyar vagyok. Egyből Orbán Viktor került szóba: az egyik melós szerette, a másik utálta, attól függően, hogyan viszonyulnak a migrációhoz. Nem egységes a vélemény rólunk. De ez korábban is így volt. Az viszont talán új jelenség, hogy Orbán Viktort nagyon sokan ma már teljes egészében Magyarországgal azonosítják. Megnyert négy választást, így most már azt gondolják, hogy ez az ország ilyen és az értékrendje olyan, mint Orbáné. Aki nem szereti Orbán Viktort, az nem szereti a magyarokat és fordítva. Pár éve még másképp volt, akkor még azt mondták, hogy van a magyar nép és van Orbán Viktor. Mára megváltozott az egész. Egybe lettünk mosva. De mondok egy másik példát: Oroszországot ugyanígy azonosítják Putyinnal.”

A magyar gazdasági helyzetről megvan a véleménye, szerinte rendkívül súlyos, ami az országban történik. Néhány éve azt mondták neki, Magyarország délamerikanizálódik, ő ezzel nem értett egyet.

Az Európa-rekorder infláció pusztítása után most azt tapasztalom, hogy itthon tízmillió emberből lassan 7-8 millió nagyon nehezen él. Én a kávéházi életemben is ezt látom. Veszünk fogyasztási trendadatokat, van bőven mit elemeznem. A magyar emberek fizetésének lassan az egyharmadát az élelmiszervásárlás viszi el, egy amerikainak csak a 6-8 százalékát. A magyarok átlagosan kiskereskedelmi termékekre és benzinre költik a jövedelmük körülbelül kétharmadát, és akkor még ott vannak a rezsiszámlák… Látom ezeket a számokat, úgyhogy nem kell ahhoz Magyarországon lennem, hogy érzékeljem a folyamatokat. De amikor hazajövök, a végeredmény azért mindig megüt.

Frei szerint nemcsak a Nyugathoz képest hatalmas a különbség, de már a keleti blokk országait nézve sem fényes a helyzetünk. Szerinte az infláció jelenlegi mértékének egyharmadáért „az ügyetlen gazdaságpolitika” a felelős, de a Covid és az ukrán háború is jelentős szerepet tölt be ebben.

Szóba került, hogy Frei Tamás lenyűgözi Európa, nyelvi értelemben is:

Most részben az olasz-francia határon élek, ott szinte mindenki tud olaszul és franciául, de mondjuk angolul is, még a zöldségárus is. Ide-oda váltogat a nyelvek között, azt használja, ami éppen kell neki. Mi már örülünk, hogy végre olyan miniszterelnökünk van, aki jól ki tudja magát fejezni angolul, de Európa jónéhány területén ezt néha a zöldségárus is tudja, ráadásul több nyelven.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik