Szórakozás

Feleségül vette 18 éves tanítványát az alabamai ördögűző katolikus pap, miután Olaszországba szökött vele

krblokhin / Getty Images (illusztráció)
krblokhin / Getty Images (illusztráció)
A 30 éves plébános egy katolikus gimnáziumban teljesített önkéntes szolgálatot, amikor megismerkedett a fiatalkorú diáklánnyal.

Legálisan hozzámehetett 18 éves tanítványához az a 30 éves, korábban plébánosként szolgáló alabamai férfi, aki ellen nyomozást indítottak a diáklánnyal folytatott viszonya miatt.

A papi tisztségétől júliusban megfosztott Alexander Crow a Guardian beszámolója szerint az alabamai McGill-Toolen Katolikus Gimnázium munkáját segítette önkéntesként, amikor megismerkedett a későbbi feleségével, az intézményben tanuló, akkor még fiatalkorú tinédzserrel. Akit a botrány kirobbanása után előbb Olaszországba szöktetett, majd az alabamai Mobile megyében benyújtott házassági papírok szerint pénteken, azaz november 17-én feleségül is vett.

A démonok és az ördögűzés teológiai tanulmányozásának szakértőjének számító Crow tisztelendő atya kezeit azután engedte el a katolikus egyház júliusban, hogy többen is megvádolták azzal, hogy szexuálisan zaklatta az iskola növendékeit, majd a vádak árnyékában Olaszországba szökött a diáklánnyal, akit most feleségül is vett.

Az érsekség szerint a papokhoz egyáltalán nem illő módon viselkedő tiszteletes ekkor azt is jelezte nekik, hogy soha többet nem fog visszatérni az Egyesült Államokba, de a házasságukról szóló hír alapján azóta meggondolta magát.

A brit lap beszámolója szerint ráadásul a kamaszlány szülei nem is tudtak róla, hogy a lányuk Olaszországba utazott a férfival.

Bár az érsekség nem részletezte, a papok cölibátusi fogadalmat tesznek, és a világméretű, évtizedes egyházi molesztálási botrány közepette a katolikus tisztviselők irányelveket vezettek be, amelyek célja, hogy határt szabjanak a papok és a kiszolgáltatott felnőttek között.

A Mobile megyei seriff hivatala megvizsgálta azokat az állításokat, amelyek szerint Crow szexuális visszaéléseket követett el és több lányt molesztált a McGill-Toolenben. November 7-én azonban a WKRG nevű helyi tévécsatorna közzétette a helyi kerületi ügyész nyilatkozatát, amely szerint nem fognak vádat emelni Crow ellen.

A közlemény szerint a nyomozók beidézték a diáklányt, aki nem volt hajlandó a kérdéseikre válaszolni. Viszont úgy tűnt, hogy látszólag jó egészségben és biztonságban van. „Anélkül, hogy beszélni tudnánk a fiatal hölggyel az eseményekről, jelenleg nem rendelkezünk elegendő elfogadható bizonyítékkal ahhoz, hogy bűncselekmény miatt vádat emeljünk. Ezért a nyomozást jelenleg lezártuk” – fogalmaz a szöveg.

A nyomozás során egyébként egy Valentin-napon elküldött szerelmes levelet is találtak, amit Crow írt az akkor még csak 17 éves lánynak, és amiben úgy hivatkozik kettejükre, mint akik már összeházasodtak. A Mobile megyében benyújtott házassági engedélyükben azonban az esküvő dátumaként péntek szerepelt.

Az ügyészség közleménye azt is hangsúlyozza, hogy Alabama államban a házasságkötés alsó korhatára 16 év.

Thomas Rodi, a megye érseke pedig azt közölte, hogy Crow végleges eltávolítását fogja kezdeményezni a katolikus egyház kötelékéből, ami rendkívül ritka intézkedésnek számít. Olyannyira, hogy még a bűncselekményekkel megvádolt, vagy elítélt papok ellen is csak ritkán lépnek fel ilyen szigorúan. A helyi tévécsatorna szerint azonban az egyházi törvények által ellenőrzött eljárásra majd csak jövőre kerítenek sort.

Az érsek magas rangú tisztviselő volt a közeli New Orleansban, amikor 2000-ben ő is aláírt egy levelet, amelyben visszahelyeztek egy papot. Akit korábban szabadságra küldtek azután, hogy beismerte, több gyermeket szexuálisan zaklatott. Ezt a papot, Lawrence Heckert nem tiltották ki a papságból. 2002-ben csendben nyugdíjba vonult, de nemrég vádat emeltek ellene gyermek megerőszakolása, emberrablás és más bűncselekmények miatt.

Thomas Rodi többször is visszautasította azokat a célzásokat, amelyek szerint a Mobile-i érsekség lassan vagy vonakodva működött volna együtt a hatóságokkal az Alexander Crow elleni nyomozásban.

Kiemelt kép: Az alabamai Mobile városában álló Szeplőtelen fogantatás katedrálisának kupolái. (krblokhin / Getty Images)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik