Szórakozás

Ahogy felkel, azonnal mosson fogat – figyelmeztet egy fogorvos

A szakember elmondta, milyen gyorsan kell meginni egy narancslevet, hogy védjük a fogainkat.

Evés előtt vagy után kell fogat mosni? Nem olyan egyszerű a válasz, mint gondolná. Dr. Jon Hewitt szerint például rögtön reggeli előtt meg kell már tisztítani a fogainkat.

A fogorvos a Mirrornak elmondta, lehetőleg rögtön ébredés, de legkésőbb fél óra elteltével fogat kell mosnunk, mielőtt bármit ennénk vagy innánk.

Hewitt szerint a szájban számos baktérium telepedhet meg, éjszaka, alvás közben még több lepedék képződhet.

Ezért fontos, hogy ezt a lepedéket a lehető leghamarabb, lehetőleg reggeli előtt távolítsuk el, mivel az ételben lévő cukor reakcióba lép a lepedékkel, és beindítja a fogszuvasodási folyamatot

– mondta a szakember.

Hewitt hozzátette, hogy aki valamilyen okból kifolyólag nem tud fogat mosni, használjon szájvizet, ha nincs otthon, akkor is van megoldás:

A rágógumi nyálserkentő, amely segít megvédeni a szájat. De nagyon fontos, hogy cukormentes legyen

Hewitt a reggeliről is beszélt.

Tudom, hogy sokan szeretnek reggelente gabonapelyheket enni, de én azt tanácsolom a pácienseimnek, hogy reggel ne fogyasszanak olyan ételeket és italokat, amelyek savasak vagy magas a cukortartamuk. Amikor savas termékeket, például narancslevet iszunk, fogzománcunk átmenetileg meglágyul, így fogaink sebezhetőbbé válnak a sérülésekkel és az eróziókkal szemben

– mondta a szakember.

Hewitt elismerte, hogy sokak számára alapvető reggel a narancslé, de a fogak egészsége érdekében azt javasolja, igyuk meg mihamarabb, akár egy húzásra a levet, hogy minél kevesebb ideig érintkezzen a fogakkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik