Szórakozás

Gryllus Dorka: Egy sikeres ötvenes nő a filmekben ellenszenves karakter, a férfi pedig nem, ő a hős

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A színésznő szerint ideje elengedni azt az elképzelést, hogy minden nőnek örökre úgy kell kinéznie, mint egy Barbie babának.

Gryllus Dorka szerepel a Glamour magazin decemberi számának címlapján. A színésznő Szily Nóra újságírónak, pszichológusnak mesélt egyebek között arról, mennyire fontos lenne megbecsülni és lehetőséget adni a nőknek ötven felett.

Úgy érzem, az egész világon fontos téma lett, hogy engedjük már el, hogy minden nő örökre úgy nézzen ki, mint egy Barbie baba. A filmekben a férfi kortársam mellett egy nálam legalább tíz évvel fiatalabb nő áll. Mi az oka? Statisztikai adat, hogy az életben a párok közti különbség kettő-négy év, a filmen tizenöt.

„Külföldön ötven pluszos nők eltűnése a filmről sokkal nagyobb téma, de azt is érzem, hogy Magyarországon is a fiatalok már nagyon máshogy látják, hogy mit jelent nőnek lenni. Sokkal nyitottabbak” – idézi az nlc Gryllust, aki példának azt hozta fel, hogy pár éve játszott egy Cannes-ban debütáló vizsgafilmben, ami egy korabeli nő és egy huszonkét éves fiú egymásra találásáról szólt.

Az 50 éves színésznő úgy tartja, korosztályának nincsen könnyű dolga, mert a szépészeti ipar mindent megtesz azért, hogy rábeszélje a nőket: minden ráncot tüntessenek el az arcukról.

A fiatalság persze csodálatos! Ha ránézek a gyerekeimre, elönti a szívem valami eufórikus gyönyör. Olyan helyesek, és egész más lendület van bennük. De a társadalomnak szüksége van a mi korosztályunk energiájára is. Ezért is kell beszélni erről, és változtatni. Például sokszor az van, hogy egy ötvenéves sikeres nő filmekben ellenszenves karakter, már ha egyáltalán van. A férfi pedig nem, ő a hős.

Szerinte a határozottságot egy férfinél szimpatikusnak, egy nőnél viszont sokszor arrogánsnak ítélik meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik