Szórakozás

26 évvel a feladása után, az óceán túloldalán talált meg egy palackba zárt üzenetet egy halász

Tina Terras & Michael Walter / Getty images (illusztráció)
Tina Terras & Michael Walter / Getty images (illusztráció)
Az amerikai Sandwich-ből útnak induló levelet egy iskolai feladat részeként dobták bele az óceánba.

Egy francia férfi nemrégiben rábukkant egy üzenetre egy palackban, amelyet 26 évvel ezelőtt egy iskolai projekt keretében dobtak az Atlanti-óceánba.

A 71 éves halász, Hubert Eriau még augusztus 11-én találta meg a Franciaország atlanti-óceáni partvidékén fekvő Les Sables-d’Olonne egyik strandján – írja a People magazin.

A levelet egy Ben Lyons nevű általános iskolás adta fel 1997 októberében egy iskolai projekt részeként. A Massachusetts állam óceánpartján elhelyezkedő Sandwich nevű kisváros egyik iskolájában, a Forestdale Schoolban az egyik osztály tanulói azt a feladatot kapták, hogy írjanak egy-egy üzenetet egy-egy palackba, amiket aztán egyszerre az Atlanti-óceánba engedtek egy hajóról.

Az iskolai feladat célja az óceán áramlatainak vizsgálata volt.

A francia halász Lyons-nak címzett válasza csak nemrég jutott el a sandwich-i tankerület egyik másik általános iskolájába, az Oak Ridge Schoolba. Az iskola személyzetének tagjai először a diákok között próbálták megtalálni a címzettet, és csak azután bontották ki a Franciaországban feladott borítékot, hogy nem jártak sikerrel.

Ekkor jöttek rá, hogy valami igazán különlegeset tartanak a kezükben. „Úgy érezték, hogy kincset találtak, amikor meglátták ennek a franciaországi úriembernek a levelét, majd ezt a levelet, amely 1997-es keltezésű volt” – nyilatkozta az iskola igazgatóhelyettese az NBC Bostonnak, miközben a leveleket is megmutatta.

Az Enterprise című helyi lap azt írja, hogy a Forestdale School egyik természettudományi tanára, Frederic J. Hemmila volt az óceáni áramlatokkal kapcsolatban kitalált különleges feladat ötletgazdája. Az iskola jelenlegi természettudományi tanára pedig azt mondta, hogy a Hemmila diákjai által vízre bocsátott üzenetek közül már más palackokat is megtaláltak a világ különböző pontjain.

Az egyiket például Grönlandból küldték vissza Sandwichbe.

A tantárgy zárásaként a diákok egy-egy üzenetet tettek egy-egy palackba. Majd Fred egyik barátja, aki hajóskapitány volt, elvitte a palackokat a tengerre, és bedobta őket az óceánba

– mesélte Carol Archambeault.

A francia halász a válaszlevelében azt írta, hogy a strand takarítása közben véletlenül talált rá a palackra, aminek a nyaka viasszal volt lezárva, ezért nagyon nehezen tudta csak kinyitni.

Az üzenet feladója, Ben Lyons már a 30-as éveiben jár, és az NBC Boston szerint elköltözött Massachusetts államból. A családja viszont egy közleménnyel reagált a negyed évszázad után beérő tudományos projektre.

„A különböző cikkeket olvasva, és az egész által kiváltott érdeklődést látva jól szórakoztunk. (…) Nagyszerű, hogy a gyerekek ebből tanulhatnak az óceánokról és az áramlatokról. Megmutatva nekik, hogy valójában milyen kicsi a világ.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik