Szórakozás

Közel 200 holttestet rejtegetett egy coloradói temetkezési vállalkozó

sshepard / Getty images (illusztráció)
sshepard / Getty images (illusztráció)
A vád szerint a szeretteik hamvai helyett mást adtak a gyászoló családtagoknak.

Letartóztattak egy temetkezési vállalatot működtető házaspárt az Egyesült Államokban, mivel a gyanú szerint több holttestet is megtartottak, miközben a hamvasztást rendelő gyászoló rokonoknak a hamvak helyett valamilyen más port adtak oda.

A BBC az írja, hogy Jan és Carie Hallfordot még szerdán tartóztatták le Oklahomában, miután a hatóságok még októberben 190 oszló holttestet találtak a házaspár penrose-i ravatalozójában. A holttestek közül a legrégebbiek ráadásul már 2019 óta ott voltak.

A hatóságok október 4-én kezdték vizsgálni a Return to Nature temetkezési vállalatot, miután a szomszédok bejelentést tettek a kellemetlen szagok miatt.

A házkutatáskor a nyomozók „visszataszító” állapotokat találtak a helyszínen, ahol tucatnyi holttestet halmoztak egymásra, és voltak olyan holttestek is, amelyek már évek óta a ravatalozóban rohadtak.

A szerdai sajtótájékoztatón a kerületi ügyész azt mondta, a nyomozás védelme érdekében nem árulhat el túl sok részletet erről a „sokkoló” ügyről. Azt ugyanakkor elmondta, hogy a hatóságok gyanúja szerint a temetkezési vállalat szolgáltatásait igénybe vevő hozzátartozók egy része feltehetően az elhunyt szeretteik hamisított hamvasztott maradványait kaphatta meg a valódi hamvak helyett.

Az FBI felvette a kapcsolatot a családokkal, és arra kérte őket, hogy adjanak mintát a hamvakból, hogy kielemezhessék őket.

Soha nem fogjuk megtudni, hogy valójában mit kaptunk a hamvak helyett. Lehet, hogy betonport, lehet, hogy mást. (…) Soha nem fogjuk megtudni, így nem is tudom leírni, milyen érzelmeket él át a családunk

– nyilatkozta Chrystina Page, akinek a fia holttestét a ravatalozóban találták meg.

A Hallford házaspárt őrizetbe vették, de 2 millió dolláros – azaz 712 millió forintos – óvadék megfizetése ellenében szabadlábon védekezhetnének.

A letartóztatási parancs szerint mintegy 190 rendbeli holttesttel való visszaélés, ötrendbeli lopás, négyrendbeli pénzmosás és több mint 50 rendbeli hamisítás miatt kell bíróság elé állniuk. Az első bírósági meghallgatásukat november 9-én tartották az ügyben.

A coloradói ravatalozóban található összes elhunytat az El Paso megyei halottkémi hivatalba szállították még október 13-án. Randy Keller, Fremont megye halottkémje azt mondta, hogy

eddig 110 holttestet sikerült azonosítani, további 80 holttest azonosítása még folyamatban van.

Jared Polis, Colorado állam kormányzója nyilatkozatot adott ki Hallford letartóztatását követően:

„Megkönnyebbüléssel tölt el, hogy a temetkezési vállalat tulajdonosa ellen bűnvádi eljárást indítottak, és a bűnügyi nyomozás folyamatban van. (…) Tudom, hogy ez nem fog békét hozni a családoknak, akiket érintett ez a szívszorító incidens, de reméljük, hogy a személyeket, akiket felelősség terhel az ügyben, megfelelően felelősségre vonják majd a bíróság előtt.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik