Szórakozás

Nem az én királyom! – monarchiaellenes tüntetők kifújolták III. Károlyt

HENRY NICHOLLS / AFP
HENRY NICHOLLS / AFP
A britek 62 százaléka gondolja azt: az Egyesült Királyságnak továbbra is monarchia a legjobb államforma, 26 százalék pedig azt vallja, hogy az országnak szüksége volna egy választott államfőre.

Új olaj- és földgázkitermelési engedélyek kiadása, a dohányzás fokozatos betiltása és a Gázai övezet lakosságának megsegítése szerepel a Rishi Sunak által vezetett brit kormány kedden ismertetett új törvényalkotási és cselekvési tervezetének központi elemei között, ezeket a programvázlatokat olvasta fel III Károly a brit parlament felső kamarájában.

A Lordok Házában tartott évadnyitót figyelemmel kísérték monarchiaellenes tüntetők is, akik hangos fújolással búcsúztatták a helyszínről távozó uralkodót, írja a Telegraph.

Hogy Károlyt hogyan ítéli meg a brit nép jelenleg, arról egy korábbi cikkünkben így írtunk:

„Károly sokkal közvetlenebb uralkodó az anyjánál, másfelől tekintélye még nem olyan jelentős, mint a királynőé volt. Erzsébet már harminc éve is tekintélyes matróna volt, sohasem voltak botrányai, Churchill tiszteletét is kivívta; ha valaki bele akart kötni a királynőbe, az a monarchiába kötött bele, az pedig más szintű vita. Ám Károlynak van egy múltja: politikailag állást foglalt bizonyos ügyekben; fiatalabb is, másfajta tisztelet övezi, Kamilla királynét sem fogadta el igazán a brit nép egy része, nem véletlenül nevezik rottweilernek azok, akik nem szimpatizálnak vele.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik