Szórakozás

Beöltözött anime- és mangakarakterek lepték el az érdi művházat

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Beöltözött anime- és mangakarakterek lepték el az érdi művházat

20 éves lett a Magyar Anime Társaság, amelyet egy születésnapi AnimeConnal ünnepeltek meg az érdi Szepes Gyula Művelődési Központban. Az esemény egy hagyományos japán kardvívó bemutatóval kezdődött, majd ezt követte a cosplay verseny, ahol tízen indultak a legjobb jelmez címéért. Az előadások, vetítések és játékok mellett nagy volt az érdeklődés az animepiacon, és a szabad karaoke sem hiányozhatott a programok közül, amelyeket a 24.hu fotósa is megörökített.

Egy kisebb csapat megirigyelte a külföldi anime összejöveteleket, így született meg 2003 nyarán a Magyar Anime Társaság a salgótarjáni Országos Sci-Fi találkozón, ahol még a három éve elhunyt David Prowse (a Csillagok háborúja eredeti trilógiájának Darth Vadere) is részt vett. Az alapítók 16 különböző településről érkezettek, így az egyesület országosnak számít, a székhelye pedig úgy került Érdre, hogy ott volt közülük nagykorú – meséli Farkas Katalin, az AnimeCon egyik főszervezője. Más hazai japán tematikájú szervezetekkel is együttműködnek, hogy népszerűsítsék az anime- és mangakultúrát.

Először a város gimnáziumában béreltek ki pár termet a találkozónak, majd az évek során úgy megnőtt az érdeklődés a szubkultúra körül, hogy nagyobb helyszínt kellett keresgélniük, így korábban a Petőfi Csarnokot is meg tudták hódítani a rajongók. A november első szombatján megrendezett soron következő AnimeCont ezúttal az érdi művelődési házban tartották. Az esemény jelmezversenyén főleg fiatal felnőttek indultak el, a karakterhű kellékeket beszerezni, megvarrni vagy akár 3D nyomtatóval kinyomtatni nem olcsó mulatság. A zsűrizést tapasztalt cosplayerekre bízták a szervezők.

Galéria
Varga Jennifer / 24.hu
Olvasói sztorik