Szórakozás

Akár egy évre is börtönbe kerülhetnek a lógós gyerekek szülei a Dél-Afrikai Köztársaságban

GUILLEM SARTORIO / AFP (illusztráció)
GUILLEM SARTORIO / AFP (illusztráció)
Az ország parlamentje már el is fogadta a szigorú javaslatot.

A dél-afrikai parlament elfogadott egy jelentős oktatási törvényt, amely szerint a szülők börtönnel nézhetnek szembe, ha gyermekeik nem járnak iskolába. Az új törvény értelmében a szülők akár 12 hónapra is börtönbe kerülhetnek, ha gyermekeik lógnak, vagy ha nem íratják be őket, amikor elérik az iskoláskort – írja a BBC.

Az apartheid 1994-es megszűnése óta nem volt ilyen nagyszabású oktatási reform az országban. Az új jogszabály a testi fenyítés tilalmát is bevezeti minden iskolában.

A kormánypárt, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) szerint a törvényjavaslat azért alakítja át az oktatási rendszert, hogy megfeleljen a jelenkor kihívásainak.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Szövetség (DA) azonban elítélte a törvényt, mondván, hogy túl nagy befolyást biztosít az államnak az iskolák felett, és az oktatás összeomlásához fog vezetni. A DA szerint a törvényjavaslat „megfosztja az iskolákat, a szülőket és a közösségeket a jogaiktól, és nem foglalkozik a minőségi oktatást akadályozó rendszerszintű kihívások egyikével sem”.

A párt képviselői a szavazás alatt tiltakozóakciót tartottak, és azzal fenyegetőztek, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak, ha elfogadják a törvényt.

Az ANC-nek hatalmas többsége van a parlamentben, és a törvényjavaslatot 223 képviselő támogatta csütörtökön, és mindössze 83-an ellenezték.

A törvényjavaslat másik vitatott rendelkezése szerint az iskoláknak változtatniuk kell nyelvpolitikájukon, hogy az megfeleljen a szélesebb közösség igényeinek.

A fehér kisebbség uralma alatt a diákokat arra kényszerítette az apartheid kormány, hogy afrikaans nyelven tanuljanak, ami ellen tömeges tiltakozási hullám alakult ki a tanulók körében.

Szakértők szerint dél-afrikai oktatási rendszer válságban van, egy tanulmány szerint tízből nyolc iskolás még olvasni is nehezen tanul meg 10 éves korára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik