Szórakozás

Ember Márk az Eszenyi-ügyről: Én hiányolom a bocsánatkérést, nem jó így a semmiben hagyni

Sárosi Zoltán / RTL
Sárosi Zoltán / RTL
A színész elmondta, mit gondol egykori igazgatójáról.

Ember Márk a Színművészeti Egyetem elvégzése után a Vígszínház társulatába került, amit akkor Eszenyi Enikő vezetett. Ahogy arról lapunk is beszámolt, az egykori igazgató toxikus légkört teremtett a színházban, többen előálltak történeteikkel Eszenyi hatalmi visszaéléseivel és nem megfelelő viselkedésével kapcsolatban. Ember Márk a Palikék Világa műsorában így emlékezett vissza arra a három és fél évvel ezelőtti időszakra:

Én pont előtte mondtam fel Enikőnek. Akkor volt egy nagyon érdekes helyzet, hogy kérdeztek újságírók meg kollégák is erről az egészről, és nagyon rosszul éreztem magam, mert kint is voltam, meg bent is voltam már ebből az egészből, nehezen tudtam, hogy én most honnan beszéljek. Ráadásul nem is volt még nyilvános, hogy felmondok. Az nem kérdés, hogy én Eszenyi Enikőnek mennyit köszönhetek, ez vitán felül áll. De azt szintén nem lehet eltörölni, hogy megtörténtek ezek a dolgok, emberek sérültek. Nekem nagyon fájt, amikor azt láttam, hogy kollégáim, akik elő mertek állni a fájdalmaikkal vagy sérelmeikkel, megkapták azt, hogy ez nem igaz, ezek hamis vádak. Akkor egy kicsit azt éreztem, nem jó irány az, hogy ha valaki bátor mer lenni, akkor rá azt mondjuk, hogy ő hazudik vagy valami érdek miatt mondja

– magyarázta a színész, majd elmondta, őt érték-e kollégáihoz hasonlóan sérelmek.

Engem nem ért olyan, vagy ha ért, akkor megmondtam Enikőnek, hogy szerintem mi az, ami nem oké vagy mi az, ami oké – amennyire én, mint huszonéves pályakezdő ezt megmondhattam, természetesen. Ha úgy éreztem, hogy az a kommunikáció, hogy ez a darab érdekében történik, akkor én el mertem mondani, hogy én ilyen instrukciókkal vagy ilyen hangvételű próbákkal nem tudok előrébb haladni. Értem, hogy ez a szándék, de nálam ez nem működik. Van ez a mondás, hogy teher alatt nő a pálma, nekem erre az a válaszom, hogy oké, de nem mindenki pálma.

Eszenyi ellen annak idején vizsgálat indult, ezt követően a színész-rendező egy időre eltűnt a nyilvánosság elől. Jelenleg a TV2 főműsoridős hétvégi táncshowjában, a Dancing with the Starsban szerepel. A vígszínházas esettel kapcsolatban a nyilvánosság előtt nem történt semmi, arról sem Eszenyi, sem a Vígszínház nem beszél azóta. Ember Márk nem érti, hogy miért nem.

Nem tudom, hogy annak a vizsgálatnak miért nem lettek nyilvánosak az eredményei, miért nem kommunikáltak erről. Én hiányolom a bocsánatkérést. Szerintem pont azért, mert ezek a dolgok nincsenek rendesen kibeszélve, ezért akik hasonlóan nehéz helyzetben vannak, és nem merik elmesélni a történeteiket, ugyanúgy benne maradnak, mert azt látják, hogy kikiáltják a levegőbe és aztán nem történik semmi. Sőt, szerintem ha valaki azt gondolja, hogy nincs oka bocsánatot kérni, akkor azt is el lehet mondani, de így a semmiben hagyni, az nem jó, nem vezet előre.

A teljes interjú itt érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik